Fostul premier francez Alain Juppe a declarat miercuri pentru postul de radio France Inter ca problema romilor poate fi "tratata doar la nivel european", apreciind ca romii emigreaza "in vest" din cauza "conditiilor inacceptabile" din Romania si Bulgaria, relateaza France24, in pagina electronica.

Fostul premier al lui Jacques Chirac a apreciat ca problema romilor poate fi "tratata doar la nivel european", aratand ca este de acord, in aceasta privinta, cu opinia liderului Europe Ecologie (EE), Daniel Cohn-Bendit. El a subliniat ca aceste populatii vin "in vest" pentru ca au "conditii de viata complet inacceptabile in tarile lor de origine, Romania si Bulgaria", potrivit MEDIAFAX.

"Este necesar ca aceasta problema sa fie solutionata impreuna cu aceste tari, care sunt membre ale Uniunii Europene (UE) si care trebuie sa ia initiative, poate cu ajutorul financiar al Uniunii, pentru a le asigura conditii de viata mai decente si pentru a lupta impotriva rasismului, caruia aceste populatii ii sunt victime", a declarat el.

De asemenea, raspunzand unei intrebari cu privire la unele "derapari" ale Guvernului in probleme de securitate, fostul premier a declarat ca asemenea evenimente "se intampla uneori". "Am avut un exemplu (in acest sens) nu cu mult timp in urma, atunci cand Christian Estrosi (...) i-a adus in discutie pe primari, in cadrul politicii de securitate. Era complet absurd. Nu cunosc niciun primar care sa nu isi faca griji cu privire la securitatea concetatenilor sai", a declarat el. [Miting de sustinere a romilor in Franta]

In opinia lui Juppe, este necesar sa se "iasa din acest tip de clivaj politic continuu stanga-dreapta". El a adaugat ca in Franta "se fac multe legi, dar se poate observa ca multe dintre ele nu sunt puse in aplicare". "Sa incepem prin aplicarea legilor existente, iar ulterior vom vedea daca este, intr-adevar, necesar sa le inasprim", a continuat fostul pemier. "A avut loc o ameliorare a libertatilor publice, in ultima perioada", a exemplificat el, referindu-se la problema prioritatii constitutionalitatii.

  • 371 de romi urmeaza sa fie trimisi din Franta, cu trei zboruri

Secretarul de stat pentru problemele romilor in relatia cu Franta, Valentin Mocanu, a declarat, miercuri ca 371 de cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu trei zboruri, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar. [Franta: Incepe expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria]

Potrivit secretarului de stat, cele trei zboruri sunt programate pentru zilele de 19, 20 si 26 august.
Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Astfel, in cursul zilei de joi urmeaza sa ajunga in Romania 79 de persoane, vineri 132, iar in cursul saptamanii viitoare, pe 26 august, inca 160 de oameni.

"Toate aceste intoarceri sunt bazate exclusiv pe procedura de retur voluntar", a precizat Valentin Mocanu.

El a mai spus ca Ministerul Administratiei si Internelor organizeaza, impreuna cu autoritatile locale, primirea romanilor din Franta.

Franta va expulza, joi, catre Romania, primii 79 de romi aflati ilegal pe teritoriul sau, au anuntat marti autoritatile franceze, citate de AFP.

Un numar de 79 de romi, care au acceptat repatrierea voluntara in schimbul a 300 de euro de adult si 100 de euro de copil minor vor fi repatriati joi catre Bucuresti la bordul unui avion inchiriat, a anuntat ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.