Aproximativ 50 de persoane au participat in orasul Saint-Etienne la un miting de sustinere a romilor, pentru a denunta atitudinea Guvernului francez si "derivele lui xenofobe, liberticide si contrare demnitatii umane", potrivit unui organizator, citat de Le progres, in editia online de miercuri.

Pierre Marechal, unul dintre organizatori, purtand un tricou pe care era scris "No Sarkozy Day", a remarcat faptul ca putini romi se aflau printre participantii la aceasta manifestatie din Piata Primariei. "Majoritatea se tem si prefera sa ramana ascunsi", a afirmat el, relateaza MEDIAFAX.

Este vorba "despre o initiativa cetateneasca, independenta de orice structura asociativa", a continuat Marechal.

Scopul declarat al mitingului a fost de a mobiliza opinia publica din Saint-Etienne. Trecatorilor le-au fost distribuite brosuri, iar participantii au sustinut discursuri prin care au criticat masurile de evacuare a romilor.

Potrivit participantilor, romii se afla intr-o situatie legala in Franta, deoarece ei provin din Romania si sunt cetateni europeni, copiii lor sunt scolarizati la institutiile de invatamant din oras, iar integrarea lor este posibila, in conditiile in care aproximativ 30 de familii traiesc legal in locuinte din acest oras.

Franta: Incepe expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria

  • CE avertizeaza
Franta "trebuie sa respecte normele" privind protectia cetatenilor europeni, a afirmat miercuri Comisia Europeana in timp ce Parisul se pregateste sa expulzeze, joi, catre Romania si Bulgaria romii aflati in situatie ilegala, relateaza AFP.

Franta "trebuie sa respecte normele privind libertatatea de circulatie si libertatea de exprimare" a cetatenilor europeni, a amintit purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie si drepturi fundamentale ale cetatenilor europeni, Viviane Reding.

Purtatorul de cuvant, Matthew Newman, a recunoscut ca statele au posibilitatea de a restrange libertatea de circulatie cu unele conditii. Dar, a adaugat el, Comisia Europeana urmareste situatia "foarte atent" pentru a verifica daca sunt respectate toate normele.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.