Doua hectare de teren bogat in turba ard, inca de luni, la 60 de kilometri sud de centrala nucleara dezafectata de la Cernobil, in nordul Ucrainei.
Incendiul, care s-a declansat luni in localitatea Sosnivka, la 60 de kilometri nord de Kiev, "va fi stins astazi sau maine", a dat asigurari o purtatoare de cuvant a Ministerului pentru Situatii de Urgenta, Viktoria Ruban, potrivit MEDIAFAX.

"Incendiul nu prezinta pericol, nu exista nicio amenintare", a adaugat ea. Zona de securitate din jurul centralei de la Cernobil, locul unde a avut loc cea mai mare catastrofa nucleara in 1986, are o raza de 30 de kilometri. Ucraina este afectata, ca si Rusia vecina, de o canicula fara precedent, insotita de incendii.

Serviciul rus de supraveghere a padurilor a dezvaluit miercuri ca incendiile au devastat aproape 300 de hectare in regiunea Briansk, situata in vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina si Belarusul, contaminata in urma catastrofei din 1986. Aceste anunturi provoaca temeri privind propagarea particulelor radioactive.

  • Nou focar de incendiu in jurul centrului nuclear rus de la Sarov
Un nou focar de incendiu s-a declansat in jurul centrului nuclear rus de la Sarov, la 500 de kilometri est de Moscova, a carui conducere a cerut suspendarea retragerii pompierilor si militarilor care luptau impotriva flacarilor. "Un nou focar s-a declansat, provocat de un trasnet care a lovit un pin", a precizat centrul, potrivit MEDIAFAX.

"Directorul centrului, Valentin Kostiukov, a cerut Ministerului pentru Situatii de Urgenta sa suspende retragerea trupelor de la Sarov si sa consolideze unitatile cu echipamente grele"
, potrivit sursei citate. [Incendiile din Rusia au cuprins si zone radioactive]

"Am inceput retragerea unei parti a unitatilor, dar natura ne-a rezervat o surpriza legata de aparitia unui focar la est, de aceea trebuie sa ne revizuim deciziile", a declarat Kostiukov, citat de agentia Interfax.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Incendiile de padure care afecteaza vestul Rusiei s-au apropiat saptamana trecuta de acest centru nuclear. Dupa ce au negat orice pericol, autoritatile au afirmat la 4 august ca au evacuat toate materialele fisionabile si explozibile din centru. Ele au precizat luni ca au readus echipamentele evacuate, incendiile fiind oficial sub control


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.