Activistii ecologisti se tem ca norii de fum ar putea imprastia pe distante de sute de kilometri elementele radioactive inmagazinate in vegetatie.
Organizatia pentru protectia mediului Greenpeace a acuzat puterea de la Moscova ca incearca sa minimalizeze riscurile parjolirii zonelor contaminate , informeaza euronews.net, potrivit Realitatea.

  • Rusii au deviat cursul unui rau, pentru stingerea incendiilor
Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat miercuri ca a efectuat lucrari de deviere, cu 20 de kilometri, a cursului raului Oka, pentru a stinge incendii de vegetatie in zona Moscovei, al caror fum afecteaza, de mai multe zile, capitala rusa.

"Inundarea terenurilor (incendiate) cu vegetatie din districtele Egorev si Kolomna (la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Moscova) a inceput. In acest scop, o conducta (cu lungimea) de 20 de kilometri face legatura cu districtul Egorev", a declarat Irina Andrianova, o purtatoare de cuvant a ministerului, citata de agentiile ruse.

O alta conducta, cu lungimea de 15 kilometri, a fost instalata intre raul Oka si districtul Koloma, a adaugat ea. Incendiile uriase de vegetatie, care au devastat regiunea Moscovei, sunt foarte dificil de controlat. In aceste foste mlastini, secate in perioada sovietica, turba arde mocnit pana la o adancime de cativa metri, uneori chiar si in timpul iernii.

Orasul Moscova a fost inconjurat, in ultimele zile, de fumul toxic degajat de aceste incendii. Fumul a fost dispersat temporar, miercuri dimineata, de rafale usoare de vant, dar meteorologii au anuntat ca smogul va reveni in zilele urmatoare. [Vladimir Putin, copilot intr-un avion folosit la stingerea incendiilor]

  • Autoritatile ruse: "Am redus la jumatate suprafata incendiilor"

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat miercuri ca a redus la jumatate suprafata incendiilor de padure care devasteaza Rusia de aproximativ doua saptamani.
Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

"In ultimele 24 de ore, numarul noilor focare de incendiu a fost inferior numarului celor stinse. La ora 06.00 (05.00, ora Romaniei), pe o suprafata de 92.700 de hectare erau active 612 focare", a precizat ministerul, citat de agentia Itar-Tass.
Cu o zi inainte, erau cuprinse de flacari 174.000 de hectare de terenuri, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 165.000 de angajati ai ministerului continuau sa lupte impotriva incendiilor, sustinuti de 550 de specialisti straini, echipati cu sase avioane si opt elicoptere. [Europenii evita calatoriile in Rusia, din cauza incendiilor]

In incendiile de padure si de vegetatie, care devasteaza Rusia de doua saptamani, au murit 54 de persoane. Incendiile au distrus localitati intregi, iar canicula si seceta, inregistrate de sase saptamani, nu dau semne de diminuare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.