Talibanii au ucis "noua misionari crestini" ce transportau biblii in Dari (persana), a anuntat un purtator de cuvant al talibanilor, in timp ce politia a descoperit zece cadavre, majoritatea occidentali, in nordul Afganistanului, relateaza AFP.

"Cinci barbati, toti americani, si trei femei - o americana, o germana si o britanica - au fost ucisi", a declarat Dirk Frans, directorul executiv al International Assistance Mission (IAM), organizatia umanitara crestina pentru care lucrau acestia - medici oftalmologi si infirmiere.

IAM este una dintre cele mai vechi organizatii neguvernamentale care activeaza in Afganistan. Infiintata in 1966 si inregistrata in Elvetia, ea sustine ca acorda ingrijiri oftalmologice in centre pe care le administreaza in special la Kabul, Herat si Kandahar.

Cadavrele angajatilor umanitari - opt occidentali si doi afgani - au fost gasite vineri in provincia Badakhshan (nord-est), potrivit politiei locale.

Potrivit lui Frans, grupul calatorea la bordul unor vehicule de teren din cauza reliefului muntos din regiune, dar nu dispunea de garzi pentru a-i garanta securitatea.

Ei se intorceau din Nuristan, provincie aflata sub o puternica influenta talibana, cand au fost ucisi la Badakhshan.

Grupul petrecuse mai multe zile si nopti in regiune, potrivit declaratiilor lui Saifullah, un afgan care a supravietuit atacului, citat de seful politiei din Badakhshan, Aqa Noor Kintoz.

"In ultima zi, a venit un grup de barbati inarmati, i-a aliniat si i-a ucis. Le-au furat lucrurile personale si banii", a declarat Aqa Noor Kintoz, raportandu-se la marturia lui Saifullah.

Saifullah ar fi fost lasat in viata pentru ca ar fi recitat versete din Coran in momentul executiei. Atacatorii ar fi realizat ca este musulman si l-ar fi eliberat in Nuristan.

  • Talibanii, care lupta impotriva Guvernului de la Kabul si a prezentei straine in Afganistan, au revendicat atacul, afirmand ca angajatii umanitari erau "misionari crestini" care transportau biblii.

"Se ratacisera. Cand i-a gasit patrula noastra, au incercat sa scape si au fost ucisi", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al talibanilor, care s-a exprimat prin telefon dintr-o locatie necunoscuta.
Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

"Aveau biblii in Dari, harti, sisteme GPRS. Realizau harta pozitiilor combatante" ale talibanilor, a afirmat purtatorul de cuvant.

  • Directorul general al IAM a respins acuzatiile de prozelitism lansate de talibani.

"IAM este o organizatie crestina, am spus-o mereu. Am lucrat in Afganistan din 1966, in timpul Sahului, al comunistilor si al talibanilor. Ei stiu foarte bine ce facem. Nu distribuim nicio biblie, aceasta este o minciuna", a declarat Frans.

Potrivit sefului politiei, locuitorii le-au spus strainilor ca regiunea ar putea fi periculoasa. "Au spus ca sunt medici si ca totul va fi bine: «suntem aici pentru a ajuta oameni»", a declarat el citand marturia lui Saifullah.

Cadavrele au fost gasite in districtul Kuran wa Minjan, la o zi distanta de Faizabad, capitala provinciei Badakhshan.

Citeste si:
Cinci cadavre descoperite în satul ucrainean Motîjîn, printre care...
Cinci cadavre descoperite în...

Contactat, un purtator de cuvant al ambasadei Statelor Unite la Kabul a confirmat ca "mai multi americani" se afla printre victime.

Autoritatile locale sunt in contact cu fortele internationale pentru transferarea cadavrelor la Kabul.

In august 2008, patru angajati umanitari, intre care o anglo-canadiana si o americana, din cadrul organizatiei International Rescue Committee (IRC), au fost ucisi intr-o ambuscada in provincia Logar, la mai putin de 50 de kilometri sud de Kabul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.