Fumul produs de incendiile de padure si vegetatie au invaluit Moscova, unde temperatura atmosferica urmeaza sa se apropie de valoarea de 40 de grade Celsius, lucru care-i obliga pe locuitorii capitalei ruse sa utilizeze masti pentru a putea respira

Pe strada, trecatorii erau afectati de fum, iar, inca de la prima ora, temperatura se ridica la 25 de grade Celsius.

Multi dintre locuitorii Moscovei purtau masti de protectie, ale caror vanzari au crescut spectaculos in ultimele zile, iar altii isi acopereau fata cu batista.

"Fumul invadeaza tot orasul, situatia se agraveaza
", a declarat Aleksei Popikov, directorul intreprinderii publice insarcinata cu protectia mediului, Mosecomonitoring, pentru postul de televiziune Parvi Kanal.

Vizibilitatea redusa, la doar 375 de metri, a perturbat functionarea aeroportului Domodedovo (sudul Moscovei).

"Permitem decolarea avioanelor fara restrictii, dar, in privinta aterizarilor, comandantii de zbor sunt cei care iau acesta hotarare",
a declarat purtatoarea de cuvant a aeroportului, Elena Galanova, citata de agentia Itar-Tass.

Sase avioane au aterizat pe alte aeroporturi din Moscova, dar si la Kazan (800 de kilometri est de capitala rusa), a spus ea.

"De joi seara, se observa o crestere a nivelului poluarii aerului (...). Ne asteptam la o poluare foarte puternica"
, a declarat un oficial din cadrul Departamentului pentru Protectia Mediului din Moscova, citat de agentia Interfax.

Concentratia de particule toxice s-a multiplicat de 20 de ori, miercuri, cand, in capitala, s-a inregistrat cel mai ridicat nivel de poluare, a declarat Evghenia Semutnikova, directoarea Mosecomonitoring.

"Este un motiv serios sa renunte sa iasa pe strada, atat persoanele batrane, copiii sub trei ani, femeile insarcinate, persoanele care sufera de boli cardiovasculare si respiratorii, cat si persoanele sanatoase"
, a declarat ea pentru cotidianul Rosiskaia Gazeta.

Canicula incendiaza Rusia

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Vara lui 2010 urmeaza sa bata toate recordurile de caldura inregistrate la Moscova de la data inceperii monitorizarii temperaturilor, in urma cu 130 de ani, potrivit serviciului meteorologic. Saptamana trecuta, in capitala s-a inregistrat o valoare-record a temperaturii aerului, de 38,2 grade Celsius.

Bilantul incendiilor de padure din Rusia a ajuns la 50 de morti

Zeci de mii de pompieri, militari si salvatori continua sa lupte impotriva incendiilor de padure, care au devastat mii de hectare, in partea de vest a tarii, si in urma carora au murit 50 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.