Bilantul incendiilor de padure care afecteaza Rusia a crescut de la 48 la 50 de morti, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, in timp ce canicula nu da semne de scadere in intensitate.

"Un cadavru a fost descoperit in regiunea Nijni Novgorod (la 500 de kilometri est de Moscova), iar o persoana a sucombat la un spital, in regiunea Voronej (500 de kilometri sud-est de Moscova), bilantul ajungand, astfel, la 50 de morti", a anuntat ministerul, potrivit MEDIAFAX.

Zeci de mii de pompieri, militari si salvatori continua sa lupte impotriva incendiilor de padure, care devasteaza mii de hectare in partea de vest a tarii, afectata, de la inceputul lui iulie, de o canicula fara precedent.

In plus, fumul degajat de la incendiile de padure a inceput sa se imprastie in capitala rusa, astazi, mirosul de fum fiind mai putin intens decat cu o zi inainte.

Vizibilitatea pe autostrazi era suficienta, dar si pe aeroporturi, care functioneaza in regim normal, a anuntat agentia Interfax.

Rafale de vant cald au raspandit, miecuri, fumul inecacios produs de incendiile de padure si vegetatie peste tot in capitala, inclusiv la metrou.

"In anumite statii de metrou, conductorii nu vedeau deloc ultimele vagoane ale trenului", potrivit cotidianului Komsomolskaia Pravda.

Pe strazile din Moscova, numerosi trecatori purtau masti de protectie, iar altii aveau doar batiste umede la gura si la nas.

"Miercuri a fost cea mai toxica zi din acest an"
, dezvaluie cotidianul Izvestia, subliniind ca dioxidul de carbon a ajuns, in atmosfera, la o concentratie care depasea de cinci ori valoarea normala.

  • Pompierii rusi vor folosi roboti pentru a stinge incendiile

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a livrat roboti pentru a fi folositi la stingerea incendiilor de padure in zona centrului de cercetare nucleara din Sarov, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

Robotii mobili de tip EL-4 si EL-10 au fost creati pentru misiuni de recunoastere, monitorizare si stingere a incendiilor, precum si pentru indepartarea obstacolelor pe caile de acces in zonele afectate de incendii.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Alti doi roboti MRK-RP au fost creati pentru misiuni de recunoastere prin intermediul unui sistem video, pentru transport si operatiuni de detectare si izolare a incendiilor.

Unitatea mobila de sprijin impotriva incendiilor LUF-60 le va permite pompierilor sa stinga incendiile in zone periculoase, in care nu pot ajunge oamenii. In plus, unitatea poate dispersa fumul si ventila incaperile.

Toate materialele radioactive si explozive de la centrul nuclear rus Sarov, situat la 500 de kilometri est de Moscova, au fost "evacuate" din cauza incendiilor de padure, a anuntat miercuri Serghei Kirienko, directorul Rosatom, agentia atomica rusa.

Oficialul a dat asigurari ca de acum nu mai exista niciun risc de accident nuclear, chiar daca flacarile vor atinge instalatiile acestui centru, cunoscut sub numele de Arzamas-16 si unde sunt fabricate arme atomice inca din perioada sovietica.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...


Canicula incendiaza Rusia

Vara lui 2010 urmeaza sa bata toate recordurile de caldura la Moscova, de cand sunt inregistrate temperaturile atmosferice, cu 130 de ani in urma, au anuntat serviciile meteorologice. O valoare istorica, in capitala, a fost inregistrata saptamana trecuta, cand s-au inregistrat 38,2 grade Celsius, dar care ar putea fi depasit in zilele urmatoare.

Incendiile de padure continua sa se extinda in Rusia


Presedintele rus, Dmitri Medvedev, care a decretat starea de urgenta in sapte regiuni, a ordonat miercuri sa se ia masuri pentru protejarea instalatiilor strategice, in special cele nucleare, impotriva acestor incendii violente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.