Bloggerii si cei care posteaza mesaje pe Facebook sau pe orice ala retea de internet, risca sa fie amendati cu 25.000 euro, daca aceste informatii sunt gresite.

Totul se intampla in Italia, asta in cazul in care o lege controversata pentru mass media trece de Parlament. Legea, care dateaza din 1948, extinde obligativitatea de rectificare a publicatiilor italiene, fiind aplicata pentru orice persoana care publica materiale, linkuri sau orice altceva pe internet.

Potrivit proiectului de lege, bloggerii si ceilalti utilizatori de internet, in care sunt inclusi utilizatorii Facebook si Myspace, vor fi obligati sa corecteze informatiile publicate pe internet, in maxim 48 de ore de la efectuarea oricarei plangeri privind continutul acestora. Cei care nu se vor supune acestor cereri, risca sa fie amendati cu pana la 25.000 euro. Jurnalistii italieni avertizeaza ca o asemenea lege va scadea semnificativ numarul bloggerilor si a celor care comenteaza pe internet, fiindca va fi imposibil sa faci fata tuturor criticilor intr-un interval atat de scurt, transmite EUobserver.

Reprezentantii Organizatiei a drepturilor de autor din domeniul online din Europa (ERDI) sustin ca aceasta lege ar presupune ca bloggerii sa se inregistreze la autoritati si sa-si dezvaluie toate datele personale si sa faca fata la toate formalitatile birocratice, ca si reprezentantii unei publicatii normale. De asemena, acestia ar trebui sa se conecteze zilnic la internet pentru a rectifica informatiile publicate, in cazul in care acest lucru li se cere.

Tentativele de „imbunatatire” a legii prin acordarea unui termen mai lung pentru corectare si de scadere a valorii amenzii pana la 2.500 euro, au fost respinse de comitetul de judecata.

ERDI avertizeaza ca legea va adauga noi bariere in fata libertatii de exprimare pe internet si va descuraja bloggerii care nu vor mai scrie despre problemele economice si politice, care ar putea sa deranjeze anumite persoane.

  • Ce vrea legea?

Scopul principal al legii italiene este restrictionarea folosirii inregistrarilor telefonice in cadrul articolelor de presa. Legea vrea interzicerea folosirii transcrierilor inregistrarilor telefonice, metoda devenita foarte populara in presa italiana din ultima perioada, metoda care a dus de-a lungul timpului la descoperiri de coruptie in cadrul guvernului si l-a derajat pe premierul Berlusconi.
Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

Jurnalistii si editorii care vor publica astfel de informatii vor fi amendati cu pana la 464.700 euro.

Guvernul Italian a cataloga legea ca “necesara”, pentru protejarea intimitatii personale a celor urmariti penal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.