Orasul Copenhaga a cerut asistenta din partea guvernului danez pentru a deporta pana la 400 de romi, in Belgia o caravana de 700 de romi a fost alungata din Flandra, Germania se pregateste sa repatrieze mii de copii si adolescenti romi din Kosovo.

Cotidianul britanic spune ca organizatiile de aparare a drepturilor omului acuza UE ca inchide ochii la discriminarea etniei rome, relateaza NewsIn, citand The Guardian. Criticile, aminteste publicatia, au venit dupa decizia Frantei de a expulza imigranti ilegali romi si de a distruge sute de tabere.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului reproseaza UE ca nu a atacat adevaratele probleme care determina cea mai mare minoritate din Europa sa emigreze, iar pe de alta parte ca nu a sanctionat tarile membre pentru tratamentul aplicat romilor, prin care aceste tari isi incalca propria legislatie, dar si pe cea europeana.


Amnesty International spune ca UE ar trebui sa sanctioneze tarile care au esuat in mod persistent in a asigura respectarea drepturilor omului si in cazul romilor. Printre cele mai aspre masuri care pot fi aplicate - potrivit Cartei drepturilor fundamentale, care se aplica odata cu intrarea in vigoare, anul trecut, a Tratatului de la Lisabona - se numara retragerea dreptului de vot sau chiar excluderea din Uniunea Europeana, reaminteste Amnesty.


Suedia, de pilda, a expulzat romi incalcand propria legislatie si directivele europene. In Belgia, o caravana de 700 de romi a fost alungata din Flandra si obligata sa-si stabileasca tabara in sud, in Wallonia francofona. Italia, care in 2008 a declarat stare de urgenta din cauza prezentei romilor si a indepartat mii de romi, in special catre Romania si Bulgaria, continua si in prezent sa aplice aceasta politica. Germania este in curs de repatriere a mii de copii si adolescenti romi din Kosovo, in ciuda avertismentelor ca acestia vor fi discriminati, ca vor trai in conditii mizerabile, ca nu vor avea acces la educatie sau ca vor intampina probleme cu limba, pentru ca multi dintre ei, nascuti in Germania, nu vorbesc sarba sau albaneza.

In tarile est-europene care sunt membre UE - Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Romania si Bulgaria - exista multe relatari despre discriminarea larg raspandita impotriva romilor, inclusiv despre atacuri fizice la adresa lor, scrie The Guardian.

Citeste si:
Amnesty International: Rusia a folosit muniţie cu dispersie la Harkiv
Amnesty International: Rusia...


Amnesty International acuza UE ca inchide ochii la ceea ce organizatia numeste "o incalcare grava a drepturilor omului" in cazul romilor din Europa, estimati la circa 16 milioane, potrivit AI. "Exista un program clar si sistematic al guvernelor UE, care vizeaza romii", spune Anneliese Baldaccini, avocat al Amnesty.

Centrul European pentru Drepturile Romilor, cu sediul la Budapesta, care monitorizeaza situatia romilor din Europa, a cerut UE sa fie "mai indrazneata" in a indica statelor membre "cerintele clare ale directivei privind libertatea de miscare".

Saracia, discriminarea si o serie de alte lucruri fac viata de neindurat pentru romi in tarile lor de origine, arata directorul organizatiei din Budapesta. "Am saluta o implicare puternica a UE in rezolvarea acestor probleme", spune Robert Kushen.

Citeste si:
Franta: Repatrierea voluntara a romilor nu va mai fi platita
Franta: Repatrierea voluntara...


Grupurile pentru drepturile omului au raspuns astfel Comisiei Europene care a insistat saptamana aceasta ca problema romilor este una individuala, a fiecarui stat membru. "In ceea ce priveste romii si posibilitatea de expulzare a lor, este o problema individuala a statelor membre - in acest caz, Franta - si lor le revine decizia de aplicare a legii", a declarat Matthew Newman, purtator de cuvant al comisarului pentru justitie, Viviane Reding.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.