Purtatorul de cuvant al comisarului pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, avertizeaza ca expulzarile nu se fac in pripa, oficialul facand aceasta declaratie dupa decizia guvernului francez de a intensifica politica de repatriere a delincventilor de etnie roma.

Matthew Newman, purtator de cuvant al comisarului responsabil pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding - a declarat, vineri, la RFI: "In primul rand vreau sa amintesc ca libertatea de circulatie este un drept european, unul foarte important, de care beneficiaza inclusiv cetatenii romani si bulgari. Exista o Directiva adoptata in 2004 care stabileste o anumita cota a expulzarilor, acest lucru nu se face in pripa", informeaza MEDIAFAX.

In urma cu o zi, Newman spunea ca expulzarea romilor este o problema care tine de competenta autoritatilor nationale, acestea fiind libere sa decida cum sa aplice dispozitiile legislative.

El adauga ca problema romilor nu apartine Executivului comunitar, ci fiecarui Guvern in parte.

"In ceea ce priveste problema romilor si posibilitatea expulzarii acestora, aceasta este o problema a fiecarui stat membru care trebuie sa decida cum sa puna in aplicare dispozitiile legislative", a explicat Matthew Newman, purtator de cuvant al comisarului responsabil pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding.


Intrebat daca, din perspectiva legislatiei europene, Franta poate decide sa expulzeze romi, atat timp cat acestia sunt cetateni ai unor state membre UE si au dreptul la libera circulatie, Newman a precizat ca trebuie analizat fiecare caz individual si ca aceasta situatie este exclusiv de competenta Frantei, iar Comisia Europeana "nu poate merge mai departe".

"Franta si fiecare stat membru au dreptul sa-si controleze teritoriul, sa lupte impotriva criminalitatii. In ceea ce priveste cetatenii, daca exista probleme cu indivizii, trebuie studiat cazul acestora separat. Trebuie studiat fiecare caz in parte. (...) Exista si trebuie facut si un test al proportionalitatii, de fiecare data cand se pune problema expulzarii. Acest test presupune sa te uiti la caz in intregul sau - daca exista un istoric infractional al individului, daca acuzatiile sunt grave -, toate acestea fiind analizate de stat. Tot statul verifica aspecte ca de exemplu perioada de timp de cand este persoana respectiva pe teritoriul sau, care este gradul de atasament fata de tara, daca de exemplu persoana respectiva este casatorita. Noi nu suntem aici sa tratam problema romilor. Asta este problema fiecarui Guvern", a spus el.

Citeste si:
Franta: Repatrierea voluntara a romilor nu va mai fi platita
Franta: Repatrierea voluntara...

Ministrul de Interne francez a anuntat ca "romii infractori vor fi amprentati pentru a nu putea reveni in Franta".

Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul francez de Interne a mentionat ca vor fi desfiintate cate doua pe saptamana in provincie.

Suedia expulzeaza cersetorii romi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.