Dimensionarea gresita a dispozitivului de securitate este posibila cauza a busculadei de la Love Parade.
Un raport al autoritatilor germane apreciaza ca organizatorii concertului de sambata de la Duisburg, unde 21 de persoane au murit in urma unei busculade, nu ar fi dimensionat corect dispozitivul de securitate al evenimentului, relateaza Mediafax.Autoritatile landului Rhenania de Nord - Westphalia afirma ca organizatorii au stabilit dispozitivul de securitate pe baza unor calcule eronate in ceea ce priveste repartizarea spectatorilor, afirma Sueddeutsche Zeitung.

Organizatorul Love Parade, Rainer Schaller, a respins, intr-un interviu publicat de cotidianul Bild, acuzatiile potrivit carora ar fi exercitat presiuni pentru a realiza evenimentul in pofida mai multor avertismente. "Cand obtin o autorizatie din partea unei autoritati (...) trebuie sa plec, in calitate de organizator, de la premisa ca aceasta va functiona", a afirmat Schaller, detinatorul marcii Love Parade si fondator al unui lant de sali de sport cu pret redus. Conform Sueddeutsche Zeitung, organizatorii nu au luat in considerare faptul ca amplasarea standurilor cu mancare si bauturi la capatul tunelului de acces catre zona unde se desfasura concertul va provoca un blocaj. "Politia a avertizat asupra acestei probleme", scrie ziarul german.

Multimea nu a putut avansa "pentru ca organizatorii au mobilizat mai putini agenti de securitate decat anuntasera initial", iar propunerile de instalare a unor camere video de supraveghere la intrare nu au fost luate in considerare, adauga Sueddeutsche Zeitung. Busculada s-a produs la iesirea din tunel, unde 21 de persoane, in majoritate tineri, au murit strivite. Imaginile aeriene publicate de presa germana arata ca la numai cativa metri distanta de scarile de acces, unde s-a produs aglomerarea, erau spatii libere.

"Fortele de ordine ale organizatorilor ar fi trebuit sa le ceara oamenilor sa avanseze",
afirma Frank Richter, liderul sindicatului regional al politiei, citat de Bild. Schaller recunoaste insa ca "in momentul producerii tragediei, zona era ocupata numai in proportie de 75 la suta" si ca anunturile facute de organizatori inaintea accidentului, privind prezenta a 1,4 milioane de persoane, au fost exagerate in scopuri publicitare.

Ministrul regional de Interne, Ralf Jaeger, urmeaza sa dea publicitatii un raport intermediar al anchetei intr-o conferinta de presa programata pentru miercuri, la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei).


Citeste si: [Bilantul ranitilor de la Love Parade din Duisburg a crescut la 511]

[1.138 de persoane, date disparute dupa busculada de la Love Parade]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.