55 de tari sunt "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo dupa decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ), dar Guvernul sarb depune toate eforturile pentru a impiedica acest lucru, a declarat ministrul sarb de externe Vuk Jeremici, citat de agentia Tanjug.

"Situatia in cadrul comunitatii internationale privind Curtea Internationala de Justitie (CIJ) este foarte nevaforabila pentru Serbia - 55 de state sunt foarte aproape de a recunoaste independenta Kosovo, dar Guvernul face totul pentru a scadea acest lucru cat de mult posibil", a spus Jeremici la o reuniune extraordinara a Parlamentului consacrata Kosovo, transmite NewsIn.

"In perioada urmatoare, activitatea noastra diplomatica va fi orientata spre impiedicarea unor noi recunoasteri ale Kosovo. Sarcina organismelor de stat ale Serbiei va fi sa asigure o majoritate in urmatoarea Adunare Generala a ONU care sa fie in favoarea rezoluitiei Serbiei, dupa care va fi clar ca CIJ nu a dat dreptul albanezilor la o secesiune de Serbia", a subliniat el.

"Atat timp cat Constitutia Serbiei este in vigoare, tara nu poate renunta la politica de pastrare a integritatii sale teritoriale", a adaugat ministrul.

"Serbia considera in continuare ca declararea unilaterala a independentei Kosovo reprezinta o incalcare a legii internationale si ca albanezii din Kosovo nu au niciun drept la secesiune", a precizat el.


Independenta Kosovo, declarata unilateral la 17 februarie 2008, a fost recunoscuta de 69 de state dintre cele 192 ale ONU. Printre ele se numara SUA si cea mai mare parte a membrilor UE. Singurele exceptii in Uniunea Europeana sunt Romania, Spania, Slovacia, Grecia si Cipru. Lor li se alatura, pe plan international, doi actori importanti - Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

CIJ a anuntat joi ca declaratia de independenta a autoritatilor provizorii din Kosovo nu a incalcat nicio prevedere a dreptului international.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Cititi si: Serbia si Kosovo incep ofensiva campaniilor diplomatice rivale

Romania nu-si schimba pozitia: Nu recunoastem Kosovo!

Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.