Romania isi reafirma pozitia cunoscuta cu privire la nerecunoasterea statalitatii Kosovo, exprimata constant in ultimii ani, insa isi declara atasamentul fata de respectarea dreptului international si, de aceea, analizeaza rationamentul deciziei CIJ, a anuntat Ministerul de Externe.

MAE roman a luat nota de prezentarea de catre Curtea Internationala de Justitie, la data de 22 iulie, a avizului consultativ privind "Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a institutiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo", se arata intr-un comunicat de presa.


MAE reitereaza atasamentul profund si constant al Romaniei fata de dreptul international si respectarea stricta si completa a acestuia, ca fundament esential al relatiilor internationale si politicii externe, precum si respectul fata de Curtea Internationala de Justitie, organul judiciar principal al ONU.

MAE apreciaza necesara analiza in detaliu a avizului, pentru a identifica in mod corect si complet rationamentul pe care s-a bazat instanta de la Haga. Textul acestuia are un caracter complex, datorat multitudinii problemelor juridice analizate, precum si modului in care a fost formulata intrebarea adresata Curtii.

Partea romana constata, in analiza preliminara, faptul ca modalitatea formularii intrebarii de catre Adunarea Generala ONU nu a permis Curtii sa abordeze problema pe fond. Astfel, Curtea a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului propriu-zis de a face o declaratie de independenta, dar nu si consecintele juridice ale acesteia, adica problema legalitatii constituirii unui pretins nou stat.

Astfel, CIJ a remarcat in aviz caracterul restrans si specific al intrebarii, subliniind ca aceasta nu s-a referit si la consecintele declaratiei, la faptul daca provincia Kosovo a dobandit sau nu statalitatea sau la validitatea sau efectele juridice ale recunoasterii Kosovo de catre acele state care au recunoscut Kosovo ca stat. Prin urmare, Curtea nu a mai examinat problema daca declaratia a condus sau nu la crearea legala a unui stat si nici daca dreptul international confera Kosovo un drept de a-si declara independenta sau un drept la secesiune. Curtea arata foarte clar ca nu poate examina – pentru ca se afla in afara intrebarii, asa cum a fost formulata – aplicabilitatea dreptului la autodeterminare in cazul de fata. MAE observa ca aceasta abordare limitativa este criticata de opiniile dizidente atasate avizului.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Astfel, MAE isi reafirma pozitia cunoscuta cu privire la nerecunoasterea statalitatii Kosovo, exprimata constant in ultimii ani. MAE isi exprima speranta in reluarea dialogului dintre Belgrad si Pristina in vederea identificarii unei solutii care sa corespunda intereselor ambelor parti si care sa vizeze stabilitatea si perspectiva europeana a regiunii.

Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.