O delegatie a SUA condusa de Frank Rose, adjunctul subsecretarului de stat pentru controlul armelor, se afla luni si marti la Bucuresti pentru cea de-a doua runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta, informeaza MAE.

A doua runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta va avea loc la Bucuresti, in perioada 26-27 iulie.
Delegatia romana va fi condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE si va avea o componenta inter-institutionala. Delegatia SUA va fi condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele doua delegatii vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta.
Programul va include si o intrevedere intre sefii celor doua delegatii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv apararea antiracheta, agenda comuna de neproliferare si teme de actualitate de pe agenda NATO, se arata in comunicatul MAE.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie, propunerea partii americane privind participarea Romaniei la abordarea adaptiva in etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Propunerea a fost comunicata autoritatilor romane cu ocazia vizitei la Bucuresti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.



Negocierile intre Romania si SUA au inceput oficial la 17 iunie, dupa ce in prealabil au mai avut loc consultari prealabile intre cele doua parti la 11 mai, la Bucuresti. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, declara luna trecuta ca negocierile dintre partea romana si cea americana pe tema scutului vor avea loc la interval de doua luni si a precizat ca Bucurestiul s-a pregatit serios, avand aproape 20 de reuniuni de lucru in cele doua luni precedente, relateaza NewsIn.

Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, prezenta la Bucuresti la deschiderea negocierilor, a fost intrebata unde vor fi amplasate elementele scutului din Romania. Ea a refuzat sa comenteze.

"Este un proces care abia a inceput. Urmeaza sa discutam impreuna acest calendar de negociere care are mai multe componente - atat cele juridice, cat si cele tehnice. Prin urmare, nu avem un termen limita fixat pentru finalizarea acestui proces, doar ca dorim sa progresam cat mai rapid", a precizat Aurescu.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

  • Trei baterii de interceptori = 24 de rachete SM3

Intr-un interviu pentru NewsIn acordat la 15 februarie, subsecretarul american de stat pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, declara ca Statele Unite ar putea negocia amplasarea in Romania a trei baterii de interceptori, ceea ce ar insemna in total 24 de rachete SM-3. Bucurestiul estima initial ca negocierile vor dura un an, un an si jumatate.

Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

Cititi si: Rusia tatoneaza terenul: Amplasare de rachete S-300 in Romania?

Scutul antiracheta in Romania, un pericol pentru R. Moldova?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.