Moscova le-ar putea propune americanilor ca rachete rusesti S-300 sa fie desfasurate in Romania si Bulgaria, propunere ce ar interveni in conditiile unui potential parteneriat strategic SUA-Rusia in apararea antiracheta, a declarat un fost responsabil rus.

Generalul Vladimir Dvorkin, care a condus centrul ce cercetare Institutul 4 din cadrul Ministerului rus al Apararii, a spus ca orice cooperare potentiala intre SUA si Rusia pe tema apararii antiracheta nu ar fi indreptata impotriva Rusiei, ci ar putea fi exploatata in interesul ambelor parti, relateaza NewsIn, citand Sofia Echo. [Cooperarea cu Rusia in apararea antiracheta, posibila?]

"Pentru a participa intr-o astfel de schema, Rusia ar putea propune ca rachete S-300 sa fie desfasurate in Bulgaria si Romania", a spus el. Generalul a sugerat ca, treptat, aceste sisteme de rachete ar putea fi inlocuite cu tipurile mai noi S-400 si S-500.

Potrivit lui Dvorkin, sistemul rus de rachete este mai de incredere si mai bun decat THAAD si Patriot MIM-104. THAAD este un sistem american conceput sa distruga rachete cu raza scurta si medie de actiune folosind abordarea "loveste pentru a distruge". Racheta nu are incarcatura, ci se bazeaza pe energia kinetica a impactului, pentru a distruge tinta. THAAD a fost conceput pentru a lovi rachete Scud si alte arme similare, dar are o capacitate limitata impotriva rachetelor balistice intercontinentale.

S-300 sunt rachete rusesti cu raza lunga de actiune, sol-aer, create de NPO Almaz, toate bazandu-se pe modelul initial S-300P, concepute special pentru a distruge rachetele balistice intercontinentale. Sistemele S-300 au fost concepute pentru a apara impotriva rachetelor aeriene si de croaziera.

Armata bulgara are mai multe rachete S-300 in uz, cu toate ca nu dispune de variantele mai moderne, cum ar fi S-500. S-300 este considerata una dintre cele mai eficiente rachete antiaeriene. Radarele sistemului S-300 pot depista simultan pana la 100 de tinte si pot lansa pana la 12 rachete interceptoare odata. [Scutul antiracheta: UE incearca "sa impace" Rusia si SUA]

Dvoekin a mai spus ca, daca SUA si Rusia nu reusesc sa ajunga la un acord de cooperare, s-ar putea confrunta cu o noua criza a rachetelor. "Noul sistem american Aegis ce este dezvoltat impotriva rachetelor balistice, unde se folosesc SM-3, este dezvoltat continuu", a explicat el. "SM-3 vor fi dessasurate la o altitudine mai mare si vor lovi tintele mai eficient, ceea ce va conferi SUA un potential strategic clar", a subliniat generalul.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cititi si: NATO cere Europei sa investeasca masiv in apararea antiracheta

Cadoul lui Basescu pentru Obama


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.