Avizul Rusiei trebuie luat in calcul in ceea ce priveste desfasurarea unui scut american antiracheta in Europa, potrivit unui raport al Parlamentului European privitor la strategia europeana de aparare si securitate.

Raportul a fost pregatit de subcomisia pentru securitate si aparare din PE, relateaza RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Noul sistem antiracheta american trebuie desfasurate tinandu-se cont de pozitia comuna a Europei, ce consta in contracararea amenintarilor balistice in cooperare cu Rusia, potrivit raportului.

Autorii sai considera ca "noua versiune a scutului, prevazuta de administratia americana trebuie studiata si testata cu grija".

Raportul va fi prezentat PE in sedinta plenara in martie, la Strasbourg.

Intr-un discurs la 29 ianuarie, la Paris, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a invitat Rusia sa participe la desfasurarea scutului in Europa, dar Moscova inca nu a dat un raspuns.

Presedintele Traian Basescu a anuntat la 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elementele ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si, in faza finala, pentru rachete cu raza lunga de actiune. Participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si radare, care vor fi gazduite de alte state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.