Un site a publicat ceea ce pretinde ca ar fi peste 90.000 de documente militare si diplomatice americane referitoare la Afganistan, rapoartele fiind intocmite intre 2004 si ianuarie 2010.

Este vorba, printre altele, despre rapoarte referitoare la razboi intocmite de armata la fata locului si continand inclusiv date despre numarul celor ucisi, despre pierderi si amenintari, relateaza NewsIn.

Site-ul WikiLeaks.org, fondat de Julian Assange, a publicat materialele duminica.

"Este istoria completa a razboiului afgan intre 2004-2010, cu unele exceptii importante - activitatea fortelor speciale americane, a CIA si a altor grupuri din afara SUA", a explicat Assange.

Cele peste 90.000 de pagini de documente militare secrete despre razboiul din Afganistan, publicate de site-ul Wikileaks fac dezvaluiri in legatura cu sutele de civili ucisi in acest conflict, relateaza MEDIAFAX.

Casa Alba nu a dezmintit veridicitatea acestor rapoarte ale serviciilor americane de informatii. Sursa scurgerii de informatii pare sa fie un analist militar american, arestat in Irak pentru dezvaluirea de infromatii clasificate, potrivit publicatiei britanice, care adauga ca in incidentele privind moartea unor civili au fost implicati si militari britanici.

O parte dintre civili au fost ucisi in timpul unor lovituri aeriene, care au condus, in trecut, la proteste din partea Guvernului afgan. Un numar important de incidente, necunoscute anterior, par sa constea in deschiderea focului, de catre militari, impotriva unor soferi neinarmati sau motociclisti, suspectati ca ar fi putut comite atentate sinucigase.

  • Documentele dezvaluite de site-ul WikiLeaks.org contin referiri si la operatiuni ale militarilor romani din Afganistan, inclusiv un raport privind moartea unui copil afgan, precum si planuri ale insurgentilor care vizau militari romani, informeaza MEDIAFAX.

Potrivit documentelor, pe 22 martie 2007, brigada speciala Diablo raporteaza o misiune efectuata de militari romani, prezentand detalii despre operatiune, inclusiv informatia ca, cel mai probabil, in apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afgan. Politia afgana a oprit convoiul si, la ora transmiterii raportului, militarii romani se aflau la centrul districtual Muhammad Agha.
Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Un alt raport, datat la 7 noiembrie 2006, prezinta planurile de rapire puse la cale de mollahul Dadullah, care s-ar fi aflat in regiunea pakistaneza Waziristan. Conform documentelor, printre cei vizati de planurile de rapire ale insurgentilor se numarau diplomati straini si militari romani din regiunea Kandahar.

Potrivit Deutsche Welle, printre zecile de mii de documente obtinute de site-ul WikiLeaks exista zeci, poate chiar sute de referiri la prezenta trupelor romanesti in Afganistan.

  • De asemenea, in documentele americane sunt inregistrate o serie de incidente in care trupele britanice au deschis focul, in Kabul, in octombrie si noiembrie 2008.

El se incheie cu uciderea fiului unui general afgan. "Investigatia se afla sub controlul britanicilor. Nu putem obtine informatii complete", se arata intr-un raport asupra unui asemenea incident armat. Incidente similare, petrecute in Helmand, in care au fost implicate commandouri din cadrul Marinei Regale britanice, au avut loc intr-un interval de sase luni, la sfarsitul lui 2008.
Citeste si:
Feli și iubitul ei s-au despărțit. Primele declarații ale artistei:...
Feli și iubitul ei s-au...

Ministerul britanic al Apararii a anuntat ca nu poate confirma aceste informatii. "Nu am fost in masura sa coroboram aceste afirmatii, din cauza perioadei prea scurte de timp, si ar fi nepotrivit sa facem spculatii asupra anumitor cazuri, fara verificari suplimentare asupra acestor presupuse actiuni", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Documentele dezvaluie, de asemenea, ca Statele Unite au mobilizat unitati ale fortelor secrete, cu ordinul de a "ucide sau captura" lideri talibani. Acestea ii acuza pe americani de acoperirea unor dovezi, potrivit carora talibanii ar fi achizitionat rachete si potrivit carora fortele de coalitie utilizeaza tot mai multe drone controlate de la o baza militara din Nevada.

CNN
precizeaza ca nu a putut confirma independent autenticitatea documentelor. Departamentul Apararii nu va face niciun comentariu pana nu va analiza documentele, a declarat un oficial al Pentagonului, potrivit NewsIn.

Citeste si:
Procesul de aplicare pentru un credit ipotecar: 3 pași de urmat și...
Procesul de aplicare pentru...

Assange a refuzat sa spuna cum a obtinut documentele. Fondatorul WikiLeaks spune ca site-ul primeste materialele de la diferite surse anonime, prin diverse metode, inclusiv posta clasica, iar daca identitatea expeditorului este cumva dezvaluita, documentele sunt distruse imediat.

Assange sustine ca documentele publicate dezvalzuie "mizeria" razboiului, dezvaluind cate incidente relativ marunte s-au adaugat numarului mare de victime civile.

  • The New York Times a relatat duminica, la randul sau, ca documente din domeniul militar ce fac obiectul unei scurgeri de informatii sugereaza ca Pakistanul, un aliat al SUA in razboiul impotriva terorismului, face un "joc dublu", permitand "reprezentantilor serviciilor proprii de spionaj sa se intalneasca direct cu talibanii, in cadrul unei strategii secrete de a organiza retele de grupari militante care sa lupte impotriva soldatilor americani din Afganistan".

Mai mult, sustine New York Times, documentele ar arata ca Pakistanul a contribuit chiar la comploturi vizand asasinarea liderilor afgani.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

  • Husain Haqqani, ambasadorul Pakistanului in SUA, a transmis duminica, intr-un comunicat, ca documentele "nu reflecta realitatile din teren", ci sunt comentarii si zvonuri care provin dintr-o singura sursa, informatii care circula de obicei de ambele parti ale granitei afgano-pakistaneze si care adesea se dovedesc eronate, dupa o examinare mai atenta".

Conducerea Pakistanului si serviciile de informatii urmeaza fara echivoc strategia de combatere si marginalizare a terorismului, a dat asigurari ambasadorul.

Presedintele comisiei pentru relatii externe a Senatului american, democratul John Kerry, a spus ca documentele - indiferent cum au iesit ele la lumina - "ridica intrebari serioase despre realismul politicii americane fata de Pakistan si Afganistan".

  • WikiLeaks publica anonim documente, inregistrari video si alte materiale sensibile pe care spune ca le primeste din diverse surse.

Site-ul a intrat in atentia internationala dupa ce a publicat o inregistrare video controversata, datand din aprilie 2007, care infatisa cum un atac al unui elicopter american in Irak ucide mai multi civili, inclusiv jurnalisti Reuters neinarmati. Cel care s-ar fi aflat la originea acestei scurgeri de informatii, un militar american, a fost pus sub acuzare.

Proprietarul site-ului, Julian Assange, a fost in adolescenta hacker. El respinge acuzatia ca materialele pe care le publica ar pune in pericol vietile militarilor.

In schimb, Assange spune ca "in mod sigur au fost oameni care au pierdut alegerile in urma publicarii unor materiale pe WikiLeaks. Au existat puneri sub acuzare din cauza materialelor de pe WikiLeaks, dar nimeni nu a patit ceva fizic ca urmare a materialelor de pe Wikileaks", argumenteaza el.

Assange sustine ca site-ul s-a autocenzurat si nu a dat publicitatii aproape 15.000 de documente din Afganistan pentru a proteja persoanele care dau informatii despre talibani. Insa fostul hacker spera ca site-ul sau va deveni "foarte periculos" pentru "oamenii care vor sa duca razboaie intr-un mod abuziv".

El a subliniat ca materialele publicate arata nu numai abuzurile ocazionale comise de armata americana, ci si cele ale talibanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.