Cercetatorul Shahram Amiri, care, potrivit Teheranului, ar fi fost rapit de agenti americani si dus in SUA, a sosit joi dimineata in Iran, fiind intampinat la aeroport de sotia sa si de viceministrul de externe Hassan Qashqavi.

Amiri, cercetator la Universitate Malek Ashtar din Teheran, a repetat, la aeroport, teza potrivit careia ar fi fost rapit de agenti americani in timp ce se afla intr-un pelerinaj religios in Arabia Saudita, in iunie 2009, dar a tinut sa precizeze ca nu lucreaza in domeniul nuclear, potrivit NewsIn.

"Am fost rapit la Medina...Apoi am fost transferat la o destinatie necunoscuta, in Arabia Saudita. Mi-au injectat anestezice. M-au dus in Statele Unite cu un avion militar", a spus Amiri. Acolo, "am fost supus in primele doua luni unor torturi fizice si psihice in timpul interogatoriilor CIA. Si la alte tipuri de presiune. Mi-au spus ca daca nu cooperez cu ei, ma vor preda Israelului, care are inchisori secrete, iar acolo mi se va pierde urma", a declarat cercetatorul. "N-am facut niciun fel de cercetari in domeniul nuclear. Sunt un simplu cercetator care lucreaza la o universitate si nu e niciun secret", a mai afirmat el, surazator, facand semnul victoriei, transmite CNN.


Amiri s-a refugiat luni la Ambasada Pakistanului la Washington, care reprezinta si interesele Iranului in SUA, si a cerut sa fie trimis acasa.
Guvernul iranian a acuzat Statele Unite de implicare in disparitia lui Amiri si sustine ca cercetatorul a fost rapit pentru a fi fortat sa dea informatii despre programul nuclear al Iranului. Departamentul de Stat american a dezmintit aceste acuzatii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.