Fortele israeliene se pregatesc sa intercepteze in forta nava libiana sub pavilion moldovean care se indreapta cu ajutoare spre Gaza, au spus surse militare citate de Haaretz.

Nava a plecat spre Gaza la 9 iulie. Deocamdata nu se stie daca nava se va indrepta spre portul El Arish, din Egipt, sau se va duce spre Gaza.

Nava a plecat din Grecia sambata, iar guvernul elen a spus ca a ajuns la un acord cu echipajul, conform caruia vaporul nu va incerca sa ajunga in Gaza, ci va ancora in portul egiptean El Arish.

"Orice deviere de la traseu va fi blocata de marina", a spus duminica un oficial israelian. "Daca cei de la bord nu urmeaza instructiunile de a se opri si de a permite sa fie escortati de navele marinei, nu vom ezita sa folosim alte metode pentru a-i opri", a subliniat el.

Ministrul apararii Ehud Barak a calificat calatoria navei drept "o provocare".


Fiul liderului libian Muammar Gaddafi a spus ca organizatorii nu se vor lasa intimidati de amenintarile Israelului. Ambasadorul american in Libia, Gene Cretz, a transmis un protest oficial organizatiei conduse de fiul lui Gaddafi si a subliniat ca este vorba despre o provocare.

La 31 mai, fortele israeliene au luat cu asalt Flotila Libertatii, formata din nave incarcate cu ajutoare umanitare pentru Gaza si la bordul carora de aflau militanti pentru drepturile omului. Noua persoane au fost ucise, dintre care opt turci.

Relatiile dintre Turcia si Israel s-au deteriorat serios in urma acestui incident, Ankara amenintand ca va rupe legaturile diplomatice cu Israelul, daca acesta nu prezinta scuze.

Cititi si: ONU catre Israel: Ridicati blocada pentru Gaza!

Israelul ridica partial blocada din Fasia Gaza


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.