Israelul a dat detalii despre planul de ridicare partiala a blocadei din Gaza, de acum fiind permis accesul tuturor produselor cu caracter civil.

Se va permite accesul ajutoarelor umanitare, al alimentelor si materialelor de constructii, relateaza BBC News online, potrivit NewsIn.

  • Israelul a impus blocada din 2005, dar in ultima vreme s-a confruntat cu critici aspre, mai ales in urma raidului pe care l-a efectuat impotriva flotilei internationale cu ajutoare care se indrepta spre Gaza. Raidul s-a soldat cu noua morti, dintre care opt turci.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus ca o lista lunga cu produse care pana acum erau interzise, printre care unele alimente si materiale de constructii, va fi inlocuita cu o lista mai scurta si mai precisa, ce va include "arme si material de razboi".

Un purtator de cuvant al Casei Albe a spus ca decizia Israelului "va imbunatati traiul oamenilor din Gaza".

Schimbarile privitoare la termenii blocadei au fost propuse de trimisul de pace in orientul Mijlociu, Tony Blair, care spera ca ridicarea partiala a blocadei "va face o diferenta majora".

Blair a spus ca Hamasul, care conduce in Fasia Gaza, ar putea deveni parte a procesului de pace, daca il elibereaza pe soldatul israelian Gilad Shalit si renunta la violente, dar a insistat ca principala preocupare este calitatea vietii din teritorii.

  • Produsele clasificare ca avand "dublu uz" (civil si militar) vor fi reevaluate, iar cele destinate unor proiecte ca cele de construire de locuinte, patronate de ONU, vor putea intra in Fasia Gaza.

Israelul a spus ca va mentine blocada navala, iar Blair a subliniat ca toate produsele destinate Fasiei Gaza si trimise pe mare vor trebui orientate prin portul israelian Ashdod.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.