Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Israelului sa ridice imediat blocada vizand Fasia Gaza, pe care a calificat-o drept "gresita" si "contraproductiva".

"Blocada veche impusa Fasiei Gaza este contraproductiva, insustenabila si gresita. Pedepseste civili nevinovati. Trebuie ridicata de autoritatile israeliene imediat", a declarat Ban miercuri, citat de NewsIn.

Israelul si Egiptul si-au inchis granitele cu Fasia Gaza dupa ce Hamasul a preluat controlul asupra teritoriului, in iunie 2007. Blocada a dus la o deteriorare drastica a situatiei umanitare din Gaza.

In pofida criticilor internationale, Israelul a refuzat pana in prezent sa ridice blocada, subliniind ca este "un act de autoaparare in fata continuarii agresiunii Hamas".

Echipele israeliene de comando au luat cu asalt luni "Flotila libertatii", care transporta ajutoare spre Gaza. Cele sase nave aveau la bord cel putin 600 de activisti. Potrivit presei, atacul israelian, produs in ape internationale, s-a soldat cu 19 morti, dar Israelul nu a confirmat decat noua decese.

Secretarul general al ONU a declarat ca va forma o comisie independenta pentru a ancheta atacul israelian si le-a cerut autoritatilor de la Ierusalim sa coopereze cu investigatia Natiunilor Unite. "Autoritatile israeliene trebuie sa ofere, cat mai repede posibil, o prezentare completa si detaliata a evenimentelor legate de incident, inclusiv informatii privind persoanele retinute, ranite si ucise", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.