Potrivit analizelor facute la nivelul Uniunii Europene, cetatenii greci au contribuit la cresterea coruptiei cu cate 800 de milioane de euro in fiecare an, prin dare de mita catre autoritatile publice, cat si cele private.

Coruptia este unul dintre principalele motive pentru care ne confruntam cu aceasta criza economica in Grecia. Nu e singura, dar este o parte foarte importanta”, a declarat seful Oficiului de Transparenta din Grecia.

Acesta a prezentat in Parlamentul European rezultatele unui studiu de transparenta efectuat in 2009, care arata costul de zi cu zi al coruptiei, care a crescut din 2008 cu circa 40 milioane de euro, ajungand de la 717 milioane la 857, intr-un singur an.

Calculul este bazat pe interviuri telefonice facute cu circa 6122 de cetateni greci, studiu organizat intre lunile iulie si decembrie 2009.

Potrivit studiului, sectorul public este cel mai sensibil atunci cand vine vorba de coruptie, cu 9,3 dintre respondenti care au recunoscut ca au fost nevoiti sa ofere mita angajatilor pentru a obtine diverse servicii de natura administrativa, pentru a beneficia de tratament decent in spitale sau pentru a fugi de lege. Suma medie data ca mita autoritatilor in 2009 a fost de circa 1.355 euro.

Cand vine vorba de sectorul privat, cazurile de dare de mita se ridica la un nivel putin superior celui public, suma medie fiind de 1.671 euro. Cu toate astea, cazurile de coruptie sunt ceva mai rare, doar 5,3 dintre respondenti recunoscand ca li s-a cerut mita pentru diverse servicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.