Autoritatile locale din orasul Presov (vestul Slovaciei) au hotarat construirea unui zid de beton care va separa cartierul tiganesc Stara Tehelnia de restul orasului. Acest lucru este solicitat de locuitorii orasului, care au depus in acest sens o cerere, scrie cotidianul polonez "Rzeczpospolita".

In cele 180 de locuinte ale ghetoului din Presov traiesc peste 2.000 de rromi. Slovacii din cartierele invecinate afirma ca tiganii "fura si ii terorizeaza" pe ceilalti cetateni ai orasului. "ii ataca pe copiii nostri, distrug gradinile din fata caselor. Au rupt si gratiile de la casa unor pensionari. Multi locuitori din Presov renunta sa-si mai ia concediu. Oamenii isi pazesc avutul zi si noapte", se plange presedintele unui comitet de locatari, Oleg Tkac.

Dupa cum explica si primarul orasului, Milan Benc, atmosfera in localitate "devine pe zi ce trece tot mai incordata. Locuitorii sunt foarte hotarati si vor sa conecteze la reteaua electrica gardurile din jurul caselor si scarile de bloc", pentru a se proteja de nedorita vecinatate. Pe de alta parte, potrivit sursei media mentionate, "rromii din Stara Tehelnia traiesc in conditii ingrozitoare, cate 15-20 de persoane intr-o locuinta. Majoritatea nu plateste chirie. Aproape toti sunt someri. Ei spun ca sunt "victimele reformelor sociale" ale guvernului premierului Mikulas Dzurinda, care a redus drastic ajutorul social. Fura pentru ca nu au din ce sa traiasca". in randul autoritatilor locale nu exista o opinie unanima in aceasta problema. "Ridicarea unui zid de separare nu rezolva nimic. Nu putem sa ne comportam ca niste animale", afirma Jan Hurny, deputat al Uniunii Crestin-Democrate Slovace.

Si reprezentantii organizatiilor umanitare nu-si ascund nemultumirea. "Minoritatile nu pot fi izolate" - atrage atentia Peter Nemeth, de la Crucea Rosie. Cu o populatie de 90.000 de locuitori, Presov este al treilea oras ca marime din Slovacia, situat la 32 de kilometri de Kosice. Tiganii s-au stabilit aici in secolul al XVI-lea, iar cartierul locuit de ei se numea candva Egiptul Nou. Si cehii au incercat o asemenea metoda in context, este dat exemplul Cehiei unde, in anul 1999, in localitatea Usti nad Labem, pe strada Matycny a fost ridicat un zid inalt de doi metri si lung de 65 de metri, care sa desparta tiganii de vecinii lor de oras, fapt ce a provocat proteste in tara si in strainatate, dupa sase saptamani zidul fiind distrus.

Cu probleme similare se confrunta multe alte state din Europa Centrala si de Est, pe teritoriul carora se afla o numeroasa comunitate de rromi. Potrivit unui sondaj GALLUP, populatia majoritara din aceste state considera, intr-o proportie destul de semnificativa, ca rromii ar trebui sa traiasca separat de restul societatii, intrucat nu se pot integra, sustinand ideea asimilarii, prin renuntarea la obiceiurile si traditiile acestora. Pana acum, numeroasele politici europene de integrare au dat gres, si nu intotdeauna din vina guvernelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.