Informatiile americane arata ca Iranul va avea capacitatea sa atace Europa cu "zeci sau chiar sute" de rachete, a declarat seful Pentagonului, Robert Gates, precizand ca acesta a fost un factor care l-a determinat pe Barack Obama sa revizuiasca proiectul de aparare antiracheta.

"Unul dintre elementele care au contribuit la decizia privind abordarea adaptiva in etape a fost constientizarea faptului ca, daca Iranul va lansa intr-adevar un atac cu rachete asupra Europei, nu ar fi vorba numai de una sau doua sau cateva rachete", a explicat Gates. "Mai degraba ar fi un atac tip salva, in care ar putea fi implicate zeci sau chiat sute de rachete", a adaugat el.

Secretarul american al apararii si-a exprimat increderea ca interceptorii modernizati in curs de dezvoltare vor oferi SUA "capacitatea de a apara trupele, bazele, instalatiile si aliatii din Europa".

Gates a subliniat ca este crucial ca sistemele de interceptare sa fie instalate pana in jurul anului 2020, nu numai din cauza amenintarii reprezentate de Iran si de Coreea de Nord, dar si pentru ca pana in 2020 este posibil ca si alte tari sa urmeze exemplul Teheranului si Phenianului.

Precedentul proiect de scut antiracheta, in viziunea administratiei Bush, prevedea interceptori amplasati in Polonia si un radar in Cehia, vizand amenintari reprezentate de eventuale rachete cu raza lunga de actiune ce puteau veni din partea Iranului sau Coreei de Nord. Romania nu era acoperita in totalitate de un astfel de scut.

Planul a fost revizuit la 17 septembrie 2009 de noua administratie americana condusa de presedintele Barack Obama, care a pledat pentru eficientizarea scutului prin flexibilitate, mobilitate si fezabilitate, urmand ca ulterior sa fie integrat unui scut NATO si aparand astfel teritoriile tuturor aliatilor.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie, propunerea partii americane privind participarea Romaniei la abordarea adaptiva in etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Propunerea a fost comunicata autoritatilor romane cu ocazia vizitei la Bucuresti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Intr-un interviu pentru NewsIn acordat la 15 februarie, subsecretarul american de stat pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, declara ca Statele Unite ar putea negocia amplasarea in Romania a trei baterii de interceptori, ceea ce ar insemna in total 24 de rachete SM-3. Bucurestiul estimeaza ca negocierile vor dura un an, un an si jumatate.

Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

Joi a fost dat startul oficial al negocierilor dintre SUA si Romania in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.