O delegatie americana condusa de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala, se afla joi si vineri la Bucuresti, pentru deschiderea oficiala a negocierilor bilaterale privind cadrul juridic necesar participarii Romaniei la scutul antiracheta.

Potrivit MAE, delegatia romana va fi condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, si va avea o componenta inter-institutionala, relateaza NewsIn.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie, propunerea partii americane privind participarea Romaniei la abordarea adaptiva in etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Propunerea a fost comunicata autoritatilor romane cu ocazia vizitei la Bucuresti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.

Noua abordare a fost anuntata de presedintele american Barack Obama la 17 septembrie 2009, fiind destinata sa protejeze mai bine fortele desfasurate in Europa si in teatrele de operatii atat americane, cat si ale aliatilor, precum si teritoriul SUA si al aliatilor sai.

Potrivit subsecretarului americani pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, Washingtonul ar putea propune gazduirea a trei baterii de cate opt rachete SM-3. Bucurestiul estimeaza ca negocierile vor dura un an, un an si jumatate.

Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

  • Departamentul american al Apararii a dezvoltat un plan in patru faze pentru scutul antiracheta

Faza 1 (in jurul 2011)
- Desfasurarea sistemelor curente de aparare disponibile in urmatorii doi ani, inclusiv a sistemului cu baza maritima Aegis Weapon System, a interceptorului SM-3 si a unor senzori de genul Army Navy/Transportable Radar Surveillance system (AN/TPY-2), pentru a se raspunde amenintarilor balistice regionale la adresa Europei.

Faza 2 (in jurul 2015) - Dupa testele necesare, desfasurarea unei versiuni mai capabile a interceptorului SM-3 (Block IB) in configuratii pe mare si pe uscat, precum si a unor senzori mai avansati, pentru extinderea zonei protejate in fata rachetelor cu raza medie si scurta de actiune. Rpmania este inclusa in aceasta faza.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Faza 3 (in jurul 2018) - Dupa dezvoltare si efectuarea testelor, desfasurarea unei variante mai performante a SM-3 Block IIA, varianta aflata in prezent curs de dezvoltare, pentru a se face fata unor rachete cu raza scurta si medie de actiune

Faza 4 (in jurul 2020) - Dupa dezvoltarea si efectuarea testelor, desfasurarea de SM-3 Block IIB pentru o mai buna protectie in fata unor rachete cu raza medie de actiune si in fata unei potentiale amenintari cu rachete balistice intercontinentale fata de SUA.

Scutul antiracheta: Cum a ales SUA Romania?

Ministrul Apararii da asigurari: Scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.