Cel putin 191 de persoane si-au pierdut viata in ciocnirile interetnice din sudul Kirgizstanului, a anuntat joi Ministerul Sanatatii, in timp ce o sursa din serviciile secrete anunta o cifra de zece ori mai mare decat a celei oficiale.

Sursa a spus ca aceasta diferenta poate fi explicata prin "motive obiective". "In primul rand, conform obiceiurilor locale multe familii isi ingroapa mortii in ziua decesului, inainte de apus. In al doilea rand, din cauza colapsului administratiei locale, nimeni nu raporteaza victimele. Mai mult, in unele locuri, familii intregi au murit si nu a mai ramas nimeni sa raporteze decesele", a explicat sursa. Bilantul oficial este de 191 de morti si peste 2.000 de raniti, relateaza NewsIn.

"Joi dimineata, numarul persoanelor care au murit in ciocnirile din sudul tarii a crescut la 191. In total, 1.971 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala, iar 957 dintre ei au fost internati"
, au declarat purtatorii de cuvant ai ministerului, citati de RIA Novosti.

Potrivit informatiilor neoficiale, numarul victimelor ar putea fi mult mai mare, in conditiile in care mai multi localnici prefera sa isi ingroape rudele decedate fara a anunta autoritatile. In plus, medicii nu au putut asigura toate consultatii solicitate, din cauza luptelor.

Peste 80.000 de etnici uzbeci ar fi fugit din Kirgizstan in Uzbekistan in urma ciocnirilor, care au fost descrise de unii militanti pentru drepturile omului drept "genocid". Uzbecii reprezinta circa jumatate din populatia din zona turbulenta.

Mai multe tari, printre care Rusia, Germania, China si Pakistanul, trimit ajutoare umanitare in fosta republica sovietica din Asia Centrala. Statele Unite si-au exprimat de asemenea ingrijorarea in legatura cu situatia din Kirgizstan si au alocat 32,267 de milioane de dolari Kirgizstanului si Uzbekistanului, pentru a face fata crizei umanitare provocate de violente.

Citeste pe acelasi subiect:

Criza din Kirgizstan "se impune" la nivel global

UE, ingrijorata de violentele din Kirgizstan

Revolte sangeroase in Kirgizstan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.