Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat luni ca Biroul Politic Central al partidului a decis, in unanimitate, ca europarlamentarii liberalii sa voteze impotriva numirii lui Laszlo Tokes vicepresedinte al PE, aratandu-si convigerea ca toti cei vizati vor urma linia partidului.

"BPC al PNL a hotarat in unanimitate ca europarlamentarii nostri vor vota impotriva desemnarii domnului Tokes Laszlo ca vicepresedinte al PE. Este o decizie care a fost adusa la cunostinta europarlamentarilor nostri, a liderului acestora, Norica Nicolai, si a fiecarui eurparlamentar in parte, decizie care a fost discutata cu ei, si in afara de decizia care ii priveste pe europarlamentarii nostri apelam din nou public la Traian Basescu si partidul sau, la PDL, sa faca acelasi lucru in ceea ce priveste europarlamentarii PDL, care sunt membrii ai grupului PPE, dar inainte de toate sunt romani. Si facem de asemenea apel la toti europarlamentarii romani sa dea un vot de demnitate nationala cu acest prilej", a anuntat Antonescu.

Intrebat daca cei care nu vor vota sau nu vor fi prezenti la alegerile din PE vor primi sanctiuni, presedintele PNL a precizat ca membrii conducerii partidului nu si-au pus problema sa stabileasca acum "masuri de sanctiune pornind de la prezumtia de vinovatie". "Am dat doar ceea ce trebuia sa fie pozitia partidului si sunt convins ca toti europarlamentarii nostri, indiferent de declaratii sau nuante pe care le-au facut, vor respecta aceasta decizie. Eu spun ca nu poti sa faci parte din partidul lui Ionel Bratianu si sa-l votezi pe domnul Tokes Laszlo la nivelul de varf al PE. Tratatul de la Trianon a fost contestat in Romania de catre comunisti pana cand au venit la putere si de catre domnul Tokes Laszlo dupa revolutia din decembrie. Tratatul de la Trianon a fost in mare masura opera PNL si a primului-ministru Ionel Bratianu. Deci daca acest partid este urmasul Bratienilor, este Partid National Liberal, atunci pozitia sa nu are cum sa fie echivoca in legatura cu acest subiect. Asta nu schimba cu nimic pozitia deschisa, toleranta, de colaborare pe care PNL a avut-o si cu UDMR, si cu Ungaria", a adaugat el.

Cat priveste afirmatiile de la sfarsitul saptamanii ale europarlamentarului PNL Renate Weber, ca sustinerea lui Tokes va fi discutata in interiorul eurodelegatiei PNL, Antonescu a declarat: "V-am spus foarte clar ca nu mai are la ce se gandi".

Seniorii partidului, Mircea Ionescu Quintus si Dinu Zamfirescu, au tinut sa puncteze importanta votului impotriva lui Laszlo Tokes. "Ar fi bine si favorabil ca un concetatean de-al nostru sa ocupe o functie importanta in PE, insa - si aceasta e obiectiunea noastra - domnul Laszlo Tokes s-a manifestat in ultimii 18 ani ca un adversar al statului nostru, contestand in permamenta fruntariile noastre, integritatea statului nostru", a spus el, adaugand ca Tokes a sustinut de multe ori "faramitarea" statului roman. "Prezenta unui asemenea om politic intr-o functie importanta nu ne poate lasa indiferenti. E adevarat, nu noi il vom alege sau nu, dar demonstrativ si pentru a arata ca PNL nu se numeste degeaba si national pe langa liberal, trebuie sa luam aceasta atitudine si mi se pare ca este foarte important sa urmarim si sa stim ce atitudine va avea partidul de guvernamant, pentru ca este o problema a tarii si nu numai a unei alegeri in conducerea PE", a subliniat Quintus.

Citeste si:
USR anunță că a votat în favoarea aderării la Schengen. Botoș: „Ne...
USR anunță că a votat în...

Toti liderii PNL au subliniat luni ca problema legata de Laszlo Tokes nu are influenta asupra relatiei cu UDMR si cu Ungaria.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a fost propus de grupul PPE sa ocupe functia de vicepresedinte al Parlamentului European, in locul lui Pál Schmitt, care a devenit recent presedinte al Parlamentului de la Budapesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.