Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei ca investitorii germani sunt interesati de Romania, dar se lovesc de birocratie si coruptie si ii avertizeaza pe parlamentari ca slabirea ANI va fi observata in unele capitale europene.

Intrebat daca, in opinia sa, noua lege pentru Agentia Nationala de Integritate (ANI) respecta solicitarile Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ambasadorul a reamintit ca Romania si-a asumat niste angajamente in lupta anticoruptie, in cadrul carora ANI are un rol foarte important, iar parlamentarii au, in acest sens, o responsabilitate foarte mare, relateaza NewsIn.

"Legea nu este inca adoptata. Stim ca a fost trimisa de presedinte inapoi, in Parlament, si vom vedea care va fi rezultatul. Exista un angajament international luat de Romania privind lupta impotriva coruptiei, este propriul sau angajament, dar este totodata un angajament international, iar in aceasta lupta impotriva coruptiei ANI are un loc foarte important - e unul dintre stalpii mecanismului mentionat. Acum, ultima forma a legii este discutata in Parlament, iar parlamentarii romani ar trebui sa stie ca, evident, este dreptul lor suveran sa decida asupra legii, este dreptul si obligatia lor, dar ar trebui sa stie ca daca adopta o lege care merge dincolo de respectarea observatiilor facute de Curtea Constitutionala - lucru pe care trebuie sa-l faca, pentru ca altfel legea ar fi neconstitutionala - daca merg mai departe si slabesc ANI, acest lucru, sa spunem cu blandete, nu va ramane neobservat la Berlin, la Bruxelles, in alte capitale si de asemenea in alte capitale din afara Europei. Parlamentarii au o responsabilitate foarte mare in a da un semnal celorlalte tari ca lupta impotriva coruptiei este o prioritate a politicii romane interne", a spus ambasadorul german.

In plus, Andreas von Mettenheim a avertizat ca "daca Romania nu reuseste sa progreseze cu ajutorul mecanismului (MCV - n.r.), vor exista cu siguranta alte tari in UE care vor veni si vor spune: in regula, trebuie sa punem presiune in alta parte, trebuie sa folosim o noua parghie pentru asta".

Cu toate acestea, ambasadorul este de parere ca nu ar fi recomandabila legarea fondurilor structurale de indeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV.

  • Germanii stau la coada sa faca afaceri in Romania

In ceea ce priveste mediul de afaceri si oportunitatile de investitii, ambasadorul Germaniei afirma ca germanii "stau la coada, chiar si pe timp de criza, sa faca afaceri in Romania", dar se lovesc de o serie de probleme. Reprezentantul diplomatic al Berlinului critica Romania pentru birocratie, lipsa de organizare, coruptie si procedurile de achizitie netransparente. "Credem ca Romania nu este inca ferma in atragerea investitiilor straine sau este, dar nu furnizeaza uneltele birocratice necesare si este foarte dificil pentru guvernul central, autoritatile locale, pentru diverse agentii sa se organizeze. In principiu, exista insa un dialog si continuam acest dialog la care participa si Camera de Comert Romano-Germana, eu insumi si companiile", a declarat ambasadorul german.
Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

El spune ca potential de investitii in Romania este "foarte ridicat" si de aceea "exista si interesul industriei si al comerciantilor germani, iar ei stau la coada, chiar pe timp de criza, sa faca afaceri in Romania". Acesta este insa doar potential nevalorificat - subliniaza ambasadorul german. "Cred ca Romania nu si-a valorificat potentialul la maxim - aceasta este o mantra pe care o repetam in fiecare zi - din cauza birocratiei, putin si din cauza coruptiei, a procedurilor de achizitii foarte netransparente, si suntem in dialog constant cu guvernul roman pentru a schimba aceste lucruri", spune Andreas von Mettenheim.

Ambasadorul considera ca tara noastra are unele atuuri care i-ar permite sa treaca mai usor peste crizta: "Romania e o piata foarte importanta, intr-o pozitie strategica in Europa, are oameni inteligenti si bine educati si cred ca va suferi probabil ceva mai putin din cauza crizei, pentru ca nu este atat de integrata in pietele financiare internationale", declara Andreas von Mettenheim in interviul pentru Evenimentul Zilei.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Cititi si: Cine a bagat "bete in roate" Legii ANI?
Ce vrea Basescu de la ANI?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.