Atitudinea opiniei publice fata de romi s-ar putea imbunatati, in cazul in care diferite comunitati ar avea mai multe contacte intre ele, arata un studiu al Universitatii din Machester.

De asemenea, cercetatorii au stabilit ca suspiciunile fata de romi se bazeaza pe idei preconcepute si pe zvonuri, in loc de contacte directe cu membrii acestei minoritati, transmite NewsIn.

"Aceste rezultate se adauga dovezilor ca barierele de comunicare se afla la baza multor probleme dintre comunitatea roma" si alte comunitati, a subliniat profesorul Yaron Matras, expert in limba romani si director al Proiectului Romani la Universitatea Manchester.

"Desi majoritatea persoanelor chestionate aveau o atitudine negativa, au admis ca aceasta atitudine a fost formata in special pe baza informatiilor din presa si pe zvonuri, in loc de contacte personale", a adaugat el.

Profesorul Matras si echipa sa de cercetatarori au mai facut anterior un studiu pentru a analiza comunitatea roma din zona South Gorton din Manchester. Ei au conchis ca multi romi si-au abandonat casele din Romania pentru a scapa de saracie, excluderea sociala si discriminare, dar traiesc greu in Marea Britanie.

Echipa a recomandat ca solutie, recrutarea de asistenti sociali romi pentru a servi ca modele generatiei tinere.

Studiul publicat miercuri pe site-ul Universitatii Manchester analizeaza familiile de romi care au emigrat in Manchester in ultimii ani si atitudinea localnicilor si angajatilor din serviciile publice.

"Ceea ce nu isi dau seama multi este ca romii din Gorton fac parte din Biserica Evanghelica si respecta o interdictie clara privind fumatul, consumul de alcool si orice forma de violenta. Copiii lor merg la scolile primare si continua si liceul", a subliniat el.

Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, s-a declarat ingrijorata cu privire la discriminarea ce vizeaza in Europa "imigrantii si minoritatile, ca cea a romilor", mai ales in Slovacia, Cehia si Italia.

Cititi si: Presa britanica: Copiii-sclavi din Romania vor invada Londra la cersit

Romania, o tara in care doar drepturile unora sunt respectate

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Franta: Copiii romi, "buni" de cersit si prostitutie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.