Emisiunea "CNN World View" a prezentat marti un material realizat in Romania despre proiectul controversat de minerit de la Rosia Montana, aratand ca, pe de o parte, redeschiderea minelor ar putea fi riscanta, iar pe de alta parte, somerii, care traiesc greu, isi pun sperantele in minerit.

"Incepem cu problemele din Transilvania si nu este vorba de legenda, ci de o dezbatere cat se poate de reala, despre viitorul unui oras candva prosper, bogat in zacaminte aurifere. Minele sunt inchise acum, redeschiderea lor ar putea fi riscanta si unii mineri someri traiesc cu greu de pe o zi pe alta", a introdus subiectul prezentatorul Guillermo Arduino, potrivit transcriptului pus la dispozitie de RADOR, informeaza NewsIn.

Reportajul a inceput cu marturia unui fost miner de la Rosia Montana, devenit somer dupa ce mina de aur in care lucra a fost inchisa in urma cu patru ani. "Nimeni nu poate sa-mi spuna ca poti sa traiesti de pe urma culesului de mure sau de ciuperci. Turistii care vin in zona nu au nimic de vazut. Majoritatea stau in jur de o ora, viziteaza imprejurimile si apoi pleaca. Traim intr-un stres constant, pentru ca nu stim cu ce o sa ne hranim copiii maine. Nu poti sa faci nimic in aceasta zona, decat sa lucrezi in mina", a marturisit Horatiu Malan.

  • "Pana recent, nimanui nu i-a pasat de acest loc"

Dezbaterea - precizeaza apoi reporterul - este daca o companie internationala ar trebui sa inceapa operatiunile de minerit sau daca locul ar trebui prezervat ca zona de patrimoniu cultural, pentru atragerea turistilor. Romanii antici extrageau aur de aici si urmele sunt inca vizibile pana azi. Pana recent, nimanui nu i-a pasat de acest loc. Este prima asezare atestata documentar din Romania si, o vreme, a fost si cea mai bogata. Dintr-un sat pierdut in muntii Transilvaniei, Rosia Montana a devenit cel mai controversat subiect din ultimii zece ani. Asta pentru ca se intinde pe cel mai mare zacamant de aur din Europa, afla telespectatorii CNN.

Rosia Montana Gold Corporation, o companie canadiana, este, in prezent, principala detinatoare a licentei de exploatare a aurului. Compania se lupta de mai multi ani pentru a obtine toate avizele de mediu necesare. Managerul pe probleme de mediu al Rosia Montana Gold Corporation spune ca operatiunile miniere propuse de compania sa (prezentate la CNN in imagini 3D), nu vor afecta mediul si vor fi conforme cu legislatia romaneasca si europeana.

Citeste si:
CNN: NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut marți în Polonia
CNN: NATO a urmărit...

  • Proiectul Rosia Montana?

"Proiectul Rosia Montana este conceput in asa fel, incat sa tina seama de tot: mediu, patrimoniu si conditiile sociale si economice din regiune. Proiectul este conform cu legislatia romaneasca si europeana. Ne vom asigura ca, prin reconstructie si reabilitare progresiva, vom face ca zona sa arate mai bine decat acum", a declarat Horia Avram.

Reporterul explica insa in continuare ca Academia Romana si peste 70 de organizatii neguvernamentale se opun planurilor de reluare a operatiunilor de minerit, din cauza ingrijorarilor legate de mediu. "O astfel de exploatare, care ar lasa in urma un lac imens (mai mare decat Vidraru), ce va contine cianura, nu poate sa-mi dea nicio garantie ca lucrurile vor merge bine si ca totul va fi sigur", spune Dan Barbulescu, unul dintre reprezentantii oponentilor proiectului minier. Acestia sustin ca turismul este solutia economica pentru Rosia Montana. "Avem opt lacuri, putem construi hoteluri (...).
Asta ar putea insemna locuri de munca pentru multi oameni. Nu pot sa stau si sa vad cum satul meu dispare de pe fata pamantului. Ceea ce vrea sa faca aceasta companie este inacceptabil", afirma Zeno Cornea. [RMGC a castigat procesul cu Ministerul Mediului]

Citeste si:
Dan Barna: Sper ca Roșia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO
Dan Barna: Sper ca Roșia...

Autoritatile romane au inceput sa analizeze cu mai mare atentie potentialul economic al reluarii operatiunilor miniere, subliniaza reporterul. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, declara pentru CNN ca, din punctul sau de vedere, situatia este clara: "Compania trebuie sa puna jos banii, trebuie sa faca un depozit de 120-130 de milioane de dolari, pentru a fi folositi la 'inverzirea' zonei, dupa finalizarea lucrarilor. Depuneti banii si prezentati noul studiu de impact si suntem gata sa incepem sa analizam problema", a indemnat ministrul la CNN. [Guvernul a ajuns la fundul sacului: Rosia Montana?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.