Administratia Bush a efectuat experimente si lucrari de cercetare pe prizonieri suspectati de terorism, interogati de CIA dupa atacurile din 11 septembrie, afirma organizatia Physician for Human rights (PHR).

Organizatia spune ca medicii care au efectuat experimentele au actionat la ordinul CIA. Ei nu s-au limitat insa la supravegherea interogatoriilor dure , ci "au strans informatii generale pentru evaluarea metodelor de interogare". Se punea problema mai ales de a se "justifica legal" aceste practici in cazul in care s-au fi demarat urmariri penale pentru tortura impotriva agentilor care participau la interogatorii, relateaza NewsIn.

Cel putin 14 prizonieri au disparut din inchisorile secrete CIA intre sfarsitul lui 2001 si septembrie 2006, reaparand la Guantanamo. Dintre acestia, cel putin doi au fost supusi la simularea inecului si toti au fost incadrati intr-un program de privare de somn, de nuditate fortata sau expunere la temperaturi extreme.

Organizatia se bazeaza pe documente publicate in august 2007. Ele arata ca SUA au intocmit dupa 11 septembrie o lista cu "tehnici de interogare ameliorate" care apoi au fost justificate de Departamentul Justitiei in plan legal.

Medicii care participau la acest program "strangeau informatii medicale" despre efectele produse de "tehnicile ameliorate", ce erau apoi folosite pentru dezvoltarea de noi proceduri de simulare a inecului.

"CIA pare sa fi incalcat toate standardele legale si etice implementate de la Al Doilea Razboi Mondial pentru protejarea prizonierilor. Aceste acte sunt nu numai crase incalcari ale legilor privitoare la drepturile omului, ci si un grav afront la adresa valorilor de baza ale Americii", a declarat Frank Donaghue, responsabil al PHR.

Organizatia cere ca presedintele Obama sa ordone investigarea acestor acuzatii si, daca se va dovedi ca s-a comis o infractiune, cei responsabili sa fie urmariti penal. In plus, Congresul trebuie sa amendeze imediat Actul de interzicere a crimelor de razboi, pentru a se inlatura schimbarile efectuate in 2006 de administratia Bush, ce permiteau o definire mai permisiva a infractiunii de efectuare a unor experimente asupra detinutilor din custodia SUA.

Citeste si:
Masura luata de autoritatile din New York pentru prevenirea...
Masura luata de autoritatile...

Alta greseala fatala a lui Bush


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.