George Bush stia ca sute de detinuti de la Guantanamo erau nevinovati, dar a acoperit acest fapt din motive politice, a declarat un oficial din administratia fostului presedinte american in fata unui tribunal.

Colonelul in rezerva Lawrence B. Wilkerson, care a fost sef de Stat Major in perioada in care Colin Powell era secretar de stat, a declarat ca oficialii "stiau ca au capturat si detin persoane nevinovate la Guantanamo". "Am discutat subiectul detinutilor de la Gunatanamo cu secretarul Powell", a spus el. "Am aflat ca parerea sa este ca nu numai vicepresedintele (Dick - n.red.) Cheney si secretarul (apararii, Donald - n.red.) Rumsfeld, ci si presedintele Bush este implicat in procesul decizional privind Gunatanamo", a adaugat fostul oficial, relateaza Daily Mail, potrivit NewsIn.

"Pur si simplu au refuzat sa ii elibereze de teama repercusiunilor politice", a precizat el.

Colonelul Wilkerson si-a concentrat criticile in special asupra lui Rumsfeld si Cheney, spunand ca acestia stiau ca majoritatea celor 742 de detinuti trimisi in 2002 la Guantanamo nu erau vinovati. Afirmatiile sale au fost sustinute de generalul Powell, potrivit The Times.

Powell s-a retras din administratia Bush in 2005, in urma unor informatii false pe care le-a folosit fara sa stie pentru a pleda pentru razboiul din Irak.

Parti ale documentului au fost citate de Associated Press, in timp ce alte fragmente, inclusiv citatul legat de Bush, au fost publicate de The Times, care ar fi obtinut o copie.

Declaratia a fost data publicitatii dupa ce un sudanez eliberat in 2007 de la Guantanamo a dat in judecata Guvernul american.

SUA va inchide centrul de detentie Guantanamo in ianuarie 2010


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.