Documentul final al conferintei pentru Tratatul de neproliferare nucleara "este un pas inapoi pentru securitatea din regiunea" Orientului Mijlociu, a declarat Israelul.

Conferinta, care s-a incheiat vineri, cere o reuniune in 2012 a tuturor statelor din Orientul Mijlociu in vederea unei regiuni fara arme nucleare si cere Israelului sa semneze tratatul si sa "plaseze toate facilitatile sale nucleare sub controlul AIEA", transmite NewsIn, citand CNN.

Israelul nu este membru al Tratatului si nu spune daca are sau nu arme nucleare.

Guvernul istraelian a calificat documentul conferintei drept "ipocrit" si a spus ca "ignora realitatile din Orientul Mijlociu si adevaratele amenintari din regiune si din intreaga lume". De semenea, critica faptul ca Israelul este citat in document, iar Iranul, care nu a semnat Tratatul, nu este mentionat.

"Adevarata problema cu armele de distrugere in masa in Orientul Mijlociu nu tine de Israel, ci de acele state care au semnat TNP si l-au incalcat flagrant - Irakul sub Saddam Hussein, Libia, Siria si Iran. De aceea, rezolutia adoptata de conferinta este un pas inapoi pentru securitatea in regiune", a subliniat Israelul.

"Pentru ca nu este un stat semnatar TNP, Israelul nu este tinut sub obligatie de nicio decizie a conferintei, care nu are nicio autoritate asupra Israelului", a mai spus statul israelian.

SUA au semnat documentul vineri, dar consilierul pe securitate nationala, James Jones, a spus apoi ca exista "rezerve serioase". Jones a precizat ca SUA sustin ideea unui Orient Mijlociu fara arme nucleare, dar sunt de parere ca trebuie sa se astepte pentru "o pace durabila in regiune si ca toate statele din regiune sa respecte deplin obligatiile privitoare la controlul armamentului si neproliferare".

Jones a mai spus ca SUA si Marea Britanie au decis sa patroneze conferinta din 2012, pentru a se asigura ca ea va lua in considerare problemele tuturor statelor din regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.