Administratia americana a lui Barack Obama a luat partea Vaticanului intr-un proces in care Sfantul Scaun era acuzat pentru abuzurile sexuale comise de cler.

Intr-un document transmis vineri Curtii Supreme a Statelor Unite, administratia a declarat ca nu au fost intrunite standardele pentru ridicarea imunitatii de care se bucura guvernele straine in baza legilor americane, relateaza NewsIn.

Documentul sugereaza Curtii Supreme sa suspende decizia luata in 2009 de o curte de apel, care a permis cazului sa avanseze.

Aceasta este pentru prima data cand Guvernul american si-a exprimat oficial opinia in legatura cu eforturile de a da in judecata Vaticanul in tribunalele americane.

Un barbat din Illinois, care ar fi fost molestat de un preot intr-o scoala catolica pentru surzi, a cerut Vaticanului sa faca publice numele a mii de preoti catolici in legatura cu care "exista acuzatii credibile legate de un comportament nepotrivit". Cum Papa are autoritatea suprema in excluderea preotilor, dar si pentru ca ar fi ar fi acoperit scandaluri privitoare la abuzuri sexuale cand era cardinal, el a fost considerat parat. [Scandalul preotilor pedofili: Papa, dat in judecata]

"Biserica stia despre amploarea abuzurilor sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului de secole, dar a ascuns abuzurile si deci le-a perpetuat [...] Preotul ne-a furat corpurile", dar membrii importanti ai clerului, cum ar fi arhiepiscopii si Papa, "ne-au furat vocile", a declarat barbatul molestat prin intermediul limbajului semnelor in cadrul procesului.

In 2005, Departamentul de Stat a intervenit intr-un proces din Texas, in care papa Benedict al XVI-lea era acuzat ca ar fi personal responsabil de abuzurile sexuale. Departamentul a subliniat atunci ca papa nu poate fi dat in judecata, pentru ca sef de stat si se bucura de imunitate.

Cititi si: Papa, intr-un alt scandal de pedofilie

Biserica Catolica plateste pentru preotii pedofili


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.