Criza preotilor pedofili a costat Biserica Romano-Catolica americana aproape trei miliarde de dolari, insa doar o parte dintre vinovati au fost inchisi, fiind facute putine demersuri pentru a-i pedepsi pe cei care au acoperit aceste infractiuni.

Dupa ani de dezvaluiri dureroase, despagubiri importante si reforme, scandalul abuzurilor sexuale vizand minori s-a raspandit in intreaga lume, iar in ultimele saptamani a lovit Biserica la varf. Papa Benedict al XVI-lea, felicitat adesea pentru ca a combatut abuzurile, este acuzat in prezent ca a ajutat la apararea unor preoti vinovati in perioada in care era arhiepiscop de Munchen si, mai tarziu, prefectul Congregatiei pentru doctrina credintei, relateaza NewsIn.

"Acum ne confruntam cu cea mai grava criza institutionala din ultimele secole, posibil chiar din istoria Bisericii
", a scris National Catholic Reporter, din Statele Unite, intr-un editorial prin care cere "raspunsuri directe" de la Papa.

Ziarul independent a criticat faptul ca aceasta criza a fost administrata prost si a subliniat ca "strategiile folosite pana acum - (...) ascunderea adevarului si apararea vinovatilor, precum si reputatia si banii Bisericii - au esuat lamentabil", potrivit AFP.

Un sondaj CBS dat publicitatii vineri arata ca peste doua treimi dintre americani cred ca Papa nu a gestionat bine criza. De asemenea, popularitatea sa in randul catolicilor americani a scazut la 27%, fata de 40% in 2006.

Acuzatiile formulate in prezent in Europa seamana foarte mult cu cele care au aparut pentru prima data in Statele Unite la mijlocul anilor '80. Victimele au fost intimidate pentru a fi reduse la tacere, preotii vinovati au ramas nepedepsiti sau au fost transferati catre alte parohii, unde au putut comite din nou abuzuri.

Solutiile cautate de episcopii americani reprezinta un model bun pentru cum ar trebui sa se ocupe in prezent Biserica de criza, considera Nicholas Cafardi, un profesor de drept canonic si autor al cartii "Inainte de Dallas", o istorie a crizei abuzurilor sexuale vizand minorii comise de preoti. "Suntem inca in procesul de reconstruire a increderii", a spus Cafardi. "Dar singurul lucru care a schimbat situatia a fost actiunea foarte drastica a episcopilor din 2002", a adaugat el.

Dupa ani in care nu a facut nimic, Conferinta episcopala din Statele Unite a dezvoltat un program privind apararea copiilor, care includea politica tolerantei zero, verificari si pregatire pentru prevenirea unor astfel de incidente. De asemenea, a infiintat National Review Board, condus de laici, care monitorizeaza progresul si care le acorda cercetatorilor din Colegiul John Jay pentru justitie penala acces la dosarele Bisericii.

Citeste si:
Firea: Pe Orban îl interesează drepturile pedofililor, NU...
Firea, despre începutul...

Aceste dosare au aratat ca peste 4.392 de preoti si diaconi catolici au abuzat sexual cel putin 10.677 de copii americani intre anii 1950 si 2002. Numai 615 dintre aceste incidente au fost reclamate fortelor de ordine si numai 384 de membri ai clerului au fost pusi sub acuzare. 252 au fost condamnati.

Peste 700 de preoti si diaconi au fost indepartati sau s-au retras voluntar din cler in perioada ianuarie 2002 - decembrie 2003, in urma acuzatiilor de abuzuri sexuale.

3.091 de membri ai clerului care au comis abuzuri si 4.568 de victime au fost identificati intre 2004 si 2009, potrivit raportului dat publicitatii luna trecuta.

Semn al unui progres, numai 30 dintre cele 398 de acuzatii inregistrate anul trecut au fost comise dupa 1990.

Sase dioceze au dat faliment in urma acordurilor incheiate in justitie privind despagubiri acordate victimelor, dar s-ar putea inregistra mai multe astfel de situatii, pe masura ce tribunalele se ocupa de cazurile de abuzuri, potrivit National Catholic Reporter. "Este o dezbatere aprinsa privind daca Biserica a depasit sau nu" scandalul, adauga ziarul.

Citeste si:
Fostul Papa Benedict al XVI-lea a lasat un mesaj de "Adio"
Fostul Papa Benedict al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.