Sergentul-major Valerica Leu a fost ucis, miercuri dimineata, in Afganistan, dupa ce a declansat explozia unei mine antipersonal, in timpul unei interventii pentru securizarea unei cai de acces.

Potrivit Ministerul Apararii Nationale, incidentul a avut loc in jurul orei 8.30, ora Romaniei.

Sergentul-major facea parte dintr-o subunitate de interventie solicitata pentru securizarea unei cai de acces. In timpul operatiunii de securizare, subofiterul a declansat explozia unei mine antipersonal, fiind grav ranit, relateaza NewsIn.

Militarului i s-a acordat primul ajutor si a fost evacuat de urgenta pe calea aerului la Spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, in urma ranilor suferite, sergentul-major Valerica Leu a decedat, informeaza MApN.

Subofiterul, promotie 2003, facea parte din cadrul Batalionului 33 Manevra, dislocat in Afganistan, avea 31 de ani, era casatorit si avea un copil.

Sergentul major Valerica Leu este cel de-al doilea militar roman ucis in anul 2010 in Afganistan, dupa ce in luna februarie un alt militar, Florin Badiceanu, si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul.

Reluam mai jos cronologia victimelor din Afganistan:

11 noiembrie 2003 - Sublocotenentii (pm) Mihail-Anton Samuila si Iosif-Silviu Fogorasi
au fost impuscati, in urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat in care se aflau. Au fost decorati cu Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

24 aprilie 2005 - Sublocotenentul (pm) Narcis Sonei
a decedat pe timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare, cand TAB-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, ceea ce a declansat detonarea munitiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

20 iunie 2006 - Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghita Dragusanu
a murit in timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

6 septembrie 2007 - Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu
a murit pe cand executa o misiune de patrulare, TAB-ul in care se afla trecand peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

20 martie 2008 - Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a murit in timpul unei misiuni de patrulare, HUMVEE-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

13 iunie 2008 - Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se afla, a fost atacat de fortele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

31 august 2008 - Sublocotenentul (pm) Dragos Traian Alexandrescu
si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

Citeste si:
Rusia nu vrea prezență militară SUA sau NATO în apropierea...
Rusia nu vrea prezență...

26 februarie 2009 - Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a murit intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip HUMVEE, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

3 aprilie 2009 - Maiorul (pm) Petre Tiberius-Marcel a murit in timpul unei misiuni de interventie rapida in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

7 aprilie 2009 - Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguras si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

Citeste si:
Detalii neștiute din viața Bellei Santiago! Concurenta de la...
Detalii neștiute din viața...

De asemenea, de la inceputul misiunii in Afganistan, in 2003, si pana in prezent, alti 53 de militari au fost raniti in teatrul de operatii din Afganistan.

Romania contribuie, in prezent, la misiunea din Afganistan, cu aproximativ 1.700 de militari, dupa ce in sedinta CSAT din ianuarie s-a decis suplimentarea pentru anul 2010 cu 600 a numarului militarilor dislocati in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.