Rusia consideră inacceptabilă prezenţa oricărei infrastructuri militare a NATO sau a Statelor Unite în ţările vecine cu Afganistanul, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferinţă internaţională dedicată problemelor afgane, transmite Reuters. Afganistanul se învecinează cu China, Pakistanul, Iranul şi cu fostele republici sovietice Turkmenistan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Prezența militară SUA sau NATO în apropierea Afganistanului, refuzată vehement de Rusia

Reuters preia de la agenţiile TASS şi RIA mai multe comentarii făcute de şeful diplomaţiei ruse la evenimentul găzduit de China la Tunxi, în provincia Anhui. Lavrov a mai exprimat îngrijorarea Moscovei faţă de planurile Statului Islamic de a destabiliza Asia Centrală şi de a extinde instabilitatea până în Rusia.

„Concentrarea de detaşamente ale Jamaat Ansarullah şi ale Mişcării Islamice din Uzbekistan în apropierea frontierelor afgano-tadjică şi afgano-uzbecă reprezintă un semnal îngrijorător", a avertizat el.

Ministrul de externe rus a anunţat că primul diplomat care reprezintă regimul talibanilor, ajuns la putere în Afganistan în august 2021, a fost acreditat şi şi-a început activitatea la Moscova de luna trecută.

El a mai arătat că relaţiile comerciale şi economice între Afganistan şi alte state din regiune sunt în creştere, ceea ce contribuie la o eventuală recunoaştere internaţională a noului guvern de la Kabul.

Anul trecut, o altă conferinţă internaţională dedicată Afganistanului a avut loc în Rusia, în încercarea de a realiza un acord de pace şi de a pune capăt luptelor între talibani şi guvernul afgan anterior. Deşi Moscova considera oficial că talibanii sunt o "organizaţie teroristă", reprezentanţii lor au fost primiţi de mai multe ori în Rusia pentru negocieri.

Ulterior eforturilor de mediere ale Rusiei, SUA şi aliaţii acestora şi-au retras forţele militare din Afganistan, încheind un conflict vechi de 20 de ani după ce guvernul de la Kabul a căzut, iar talibanii au preluat puterea. În urma acestei schimbări de situaţie, Rusia a organizat manevre militare în Tadjikistan şi şi-a întărit cu echipamente baza militară din această ţară.AGERPRES.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.