Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat ca Marea Britanie nu poate nu va sustine crearea Mecanismului de stabilizare care sa ajute economiile din Zona euro ce intampina probleme, relateaza Sydney Morning Herald.

"Spun foarte, foarte clar ca, daca va exista o propunere pentru crearea unui fond de stabilitate pentru euro, trebuie sa fie o problema pentru tarile din Eurogrup", a declarat el la Bruxelles, unde participa la reuniunea ministrilor de finante ai UE.

"Ceea ce nu vom face si nu putem face este sa oferim sustinere pentru euro... Responsabilitatea pentru sustinerea euro trebuie sa fie a membrilor Eurogrup", a adaugat el.

Ministrii din finante din Zona euro s-au intalnit duminica la Bruxelles, pentru a discuta despre infiintarea unui nou Mecanism de verificare, pentru a preveni extinderea crizei elene.

Mecanismul, care este comparat cu un FMI european, ar fi valabil pentru cele 16 state membre ale Zonei euro. Unii lideri vor ca detaliile proiectului sa fie definitivate pana luni dimineata, inainte de deschiderea pietelor. Dar alte tari, precum Marea Britanie, se opun unei sustineri pe scara atat de larga.

Vineri, liderii din cele 16 tari membre au aprobat un credit de 110 miliarde de euro pentru Grecia, sustinut de UE si FMI.

De asemenea, ei au ajuns la un acord privind pasii care trebuie facuti pentru a apara euro, accelera reducerile bugetare si asigura controlul deficitelor.

Potrivit presei, ei ar vrea sa ajunga la un acord pentru un fond de circa 70 de miliarde de euro, care sa fie disponibil imediat pentru tarile care se confrunta cu probleme.

Desi ajutoarele financiare sunt interzise prin tratatele de aderare la UE, CE intentioneaza sa foloseasca prerogativele in "situatii exceptionale", care au permis anterior ajutarea unor state precum Ungaria, Letonia sau Romania.

Dar Comisia incearca sa obtina aprobare si pentru un mecanism mult mai ambitios, care ar putea fi folosit pentru a finanta imprumuturi de sute de miliarde de dolari. Potrivit BBC, oficiali din Comisia Europeana au lucrat in weekend la aceste planuri.

Citeste si:
Anglia vrea să renunțe la cerința de autoizolare a persoanelor...
Anglia vrea să renunțe la...

Potrivit propunerilor, CE ar urma sa imprumute bani pentru Mecanismul de stabilizare direct de pe piete, pentru a garanta imprumuturilor tarilor cu probleme.

Oficialii spera ca acest sistem sa impiedice criza elena sa se raspandeasca si in alte tari din Zona euro care au deficite sau datorii mari si crestere economica redusa, precum Portugalia, Spania sau Irlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.