Piratii somalezi au fost izgoniti duminica din principala lor baza, portul Haradheere, de militantii din cea mai puternica grupare rebela a tarii, Hizbul Islam, o evolutie ce poate avea urmari importante pentru cei peste 300 de ostatici straini detinuti de pirati in prezent, intre care cinci romani.

Este posibil ca islamistii sa urmareasca sa preia controlul asupra acestei piete profitabile sau sa caute sa castige un reper importantinainte ca terenul sa fie ocupat de rivalii dintr-o alta grupare militanta, al-Shabab, care are legaturi cu al-Qaida. Militantii din Hizbul Islam au pierdut deja o sursa majora de venituri cand au fost alungati de al-Shabab, considerati cei mai periculosi rebeli, din portul sudic Kismayo, unde incasau taxe comerciale, relateaza NewsIn.

Orice combinatie intre piata pirateriei si insurgenta islamista, mai periculoasa, are implicatii majore pentru cei peste 300 de ostatici straini si asupra capacitatii viitoare a companiilor de shipping de a plati rascumpararile. Daca militantii preiau controlul asupra pietei pirateriei, sumele platite ca rascumparare vor ajungein mainile gruparilor teroriste.

Militantii din Hizbul Islam spun ca au venit la Haradheere, port aflat la 500 de kilometri de capitala, la solicitarea localnicilor, care le-au cerut sa le asigure securitatea. Islamistii nu au intampinat rezistenta din partea piratilor. Acestia, de ordinul sutelor, au plecat de bunavoie in masini de lux si camioane, carand televizoare, generatoare si saltele. Rebelii, circa 200, puternic inarmati, au ocupat pozitii strategice in oras.

Potrivit unui oficial, numai trei vase capturate erau tinute in acel moment ancorate la Haradheere - UBT Ocean, MV Rak Afrikana si Sakoba. Niciunul dintre acestea nu are romani la bord.

Piratii spun cain urma cu cateva zile rebelii si-au trimis reprezentanti care le-au cerut sa imparta veniturile cu ei, dar piratii au refuzat. Haradheere, Hobyo si Eyl sunt principalele baze de unde opereaza piratii din Somalia. Ei au facut zeci de milioane de dolari capturand vase comerciale, pe care le aduc la coasta si pentru care cer rascumparari. Pana acum, nici Hizbul Islam, nici al Shabaab nu s-au implicat directin actele de piraterie, o practica ce ainfloritin lipsa unui guvern puternic si a domniei legii.

Insurgentii islamisti controleaza o mare parte din capitala Mogadisciu si incearca sa rastoarne guvernul de trei ani. Somalia nu mai are un guvern functional de aproape 20 de ani. Sambata, doua bombe au explodatintr-o moschee din capitala provocand moartea a 46 de persoane si ranirea catorva zeci. Hizbul Islam si al-Shabaab se lupta ca sa rastoarne guvernul sprijinit de Occident de lainceputul anului 2007. Peste 21.000 de civili au fost ucisi in acest stat de la inceputul insurgentei.

Citeste si:
Pirati somalezi, capturati de Fregata Regele Ferdinand
Pirati somalezi, capturati de...

Coasta somaleza a Oceanului Indian a inceput sa fie folosita pentru acte de piraterie de la caderea guvenului somalez, la inceputul anilor '90. Pe aici trece una dintre cele mai importante rute navigabile din lume. Cateva tari si-au trimis fortele navale sa patruleze in zona si sa combata piateria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.