Dorinta Chinei de a castiga statutul de mare putere la nivel mondial - reflectata, spun analistii occidentali, in cresterea presiunii sale economice asupra tarilor din regiune, ca si in pasii intreprinsi in directia intaririi sale militare - nu este vazuta cu ochi buni la Washington. Statele Unite sunt ingrijorate de politica de inarmare a Chinei.

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca extinderea considerabila a arsenalului militar chinez ameninta intregul echilibru de forte din sud-estul Asiei. Donald Rumsfeld a afirmat ca inarmarea masiva a armatei chineze cu rachete balistice si tehnica militara de ultima generatie vizeaza, in special, descurajarea oricaror tentative ale Taiwanului de a-si declara independenta. Autoritatile chineze au anuntat ca bugetul apararii a atins aproape 30 miliarde de dolari, insa SUA sustin ca sumele cheltuite sunt mult mai mari.

China isi consolideaza in mod periculos capacitatea sa militara, se mentioneaza intr-un raport publicat de Ministerul american al Apararii. Potrivit documentului de 45 de pagini, cheltuielile militare sunt de doua-trei ori mai importante decat anuntase Beijingul si se ridica, potrivit Pentagonului, la peste 90 miliarde de dolari in acest an. Este cel mai important buget militar din Asia si cel de-al treilea din lume dupa cel al SUA si Rusiei.

China, sustine Pentagonul, si-a sporit parcul sau de rachete balistice si si-a modernizat fortele conventionale gratie achizitionarii, in special din Rusia, de avioane de vanatoare de ultima generatie, de nave de lupta, de submarine, de arme si aparate de masura sofisticate. Si acest lucru, subliniaza raportul, "in momentul in care China nu face obiectul amenintarilor directe din partea unui alt stat". Amenintari directe nu sunt, dar China este inconjurata de potentiale zone de conflict.

Cele mai fierbinti ar fi dorinta Taiwanului de a-si proclama independenta si agitatia separatista a minoritatii musulmane uigure din provincia Xinjang din Asia centrala. In batalia sa de a deveni o mare putere, China lupta pe doua fronturi: economic si militar. In plan economic, Beijingul cauta sa-si asigure accesul la petrolul din Asia Centrala, atrage cele mai mari investitii de pe piata mondiala, exporturile sale au speriat Europa.

Mai nou, China a inceput batalia cu SUA pe teritoriul american, chinezii fiind unii dintre cei mai mari cumparatori de obligatiuni ale Trezoreriei americane, iar companiile chineze investesc chiar si in domenii strategice din America cum este cel energetic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.