Situatia din Biskek aminteste de revolutia din Bucuresti si se intreaba daca noua lidera kirghiza este de fapt un nou Ion Iliescu, este de parere Patrick Dombrowsky, directorul Centrului european de cercetari pentru Asia Centrala.

La cinci ani de la evenimentele din 2005, care au dus la destituirea presedintelui Akaiev in urma manifestatiilor si ciocnirilor cu fortele de ordine, istoria se repeta in acest mic stat, unul dintre cele mai sarace din grupul tarilor aparute din ruinele URSS. La 6 si 7 aprilie, dupa o luna si jumatate de agitatie in nordul tarii si dupa doua zile de revolte sangeroase in capitala, presedintele Kurmanbek Bakiev a fugit. Ca in 2005, deriva autoritara si nepotismul regimului, nemultumirea unei populatii foarte sarace, violente ciocnirilor cu fortele de ordine si nominalizarea unui guvern incredintat opozansilor autodesemnati te fac sa crezi ca un tiran a fost rasturnat de o autentica revolutie populara.

Comunitatea internationala cheama la calm si priveste oarecum cu ochi buni noii lideri, in timp ce media reinvie cliseul inventat in 2005, cel al "revolutiei lalelelor", uitand inca o data ca inca nu este sezonul lalelelor din Asia Centrala si ca oricum nu se pune aceasta problema in Kirgizstan, tara cu clima rece, comenteaza Dombrowsky in cotidianul francez Le Monde, citat de NewsIn.

Se impun trei intrebari:

1. Cine sunt noii lideri? Dincolo de imaginea puternica a unei femei care accede la putere, pentru macar sase luni, o opactitate domneste asupra identitatii si pozitionarii politice a celor care formeaza noua conducere. Putinul care se stie ar trebui sa ii faca pe observatori sa fie prudenti. Membrii ai Partidului Comunist din perioada sovietica, ei au ocupat posturi importante, chiar ministeriale, sub presedintia Akaiev, inainte de a contribui la rasturnarea sa. Ei sustin apoi in Parlament regimul Bakiev, inainte de a se indeparta de el si a-i urma la putere. Noii lideri nu sunt opozanti categorici intr-o lunga lupta impotriva dictaturii.

2. Care a fost rolul puterilor straine? Nimic nu poate arata clar. Rusia si SUA au amandoua baze importante in aceasta tara. Oficial, Rusia trebuie sa-i protejeze pe rusofonii din regiune si sa combata infiltrarile islamiste. Pentru americani, tot oficial, baza din Manas serveste in cadrul razboiului din Afganistan. De fapt, cele doua instalatii au ca obiectiv principal supravegherea prin mijloace electronice a ceea ce fac chinezii, care dispun de numeroase structuri militare de partea cealalta a frontierei, aflata aproape.

Citeste si:
Rusia semneaza cu Belarus si Kazahstan crearea unei Uniuni...
Rusia semneaza cu Belarus si...

3. Exista oare riscul unei prelungiri a agitatiei? In 2005, rapida plecare in exil a Moscova a presedintelui Akaiev a pus capat revoltelor si le-a permis succesorilor sa se instaleze intr-un peisaj institutional neschimbat. De data aceasta, presedintele rasturnat de la putere nu pare dispus sa plece din tara. Din fieful sau din sud, el a anuntat ca nu demisioneaza.

O populatie nemultumita care nu pare deloc asociata la inlocuirea puterii pentru inlaturarea careia si-a adus contributia, noi lideri care nu sunt chiar novice ca cei din arcanele regimului precedent, puteri externe care ascund numeroase interese geopolitice de care nu se pot lipsi...Daca istoria tocmai s-a repetat la Biskek, atunci trebuie cautata paralela mai degraba cu evenimentele din decembrie 1989 din Romania, conchide autorul.

Oare va fi Roza Otumbaieva un nou Ion Iliescu? Este scenariul cel mai probabil. Daca eliminarea fizica a cuplului Ceausescu a fost aproape suficienta pentru a-i face sa taca pe eventualii nostalgici din aparatul de stat, in cazul lui Bakiev, acesta nu pare dispus sa se faca uitat, conchide Dombrowsky. [Presedintele Bakiev, alungat cu pietre]

Citeste si:
Tismaneanu: Protestele de la Bucuresti au pus capacul peste Iliescu
Vladimir Tismaneanu:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.