Presedintele kirghiz Kurmanbek Bakiev a fost impiedicat joi sa vorbeasca in piata centrala din orasul Os, unde s-a retras in urma protestelor din tara, fiind alungat cu pietre. Ulterior, acesta a scris o scrisoare oficiala de demisie, a declarat o sursa din guvernul interimar

De altfel, Bakiev si sustinatorii sai au fost obligati sa paraseasca piata de catre opozitie, care a aruncat cu pietre in ei, relateaza RIA Novosti.

Gardienii sefului statului au tras focuri de avertisment in aer, l-au ajutat pe Bakiev sa se urce in masina si au plecat. Presedintele s-ar fi intors in orasul sau natal, Jalal-Abad, conform NewsIn.

Bakiev a refuzase sa renunte la putere in fata guvernului interimar, condus de Roza Otunbaieva, daca nu i se garanteaza siguranta si daca el si rudele sale nu vor fi aministiate. Otunbaieva nu a exclus posibilitatea ca seful statului sa fie urmarit in justitie pentru revoltele soldate cu 80 de morti si sute de raniti.

Ulterior, Bakiev a prezentat demisia inainte de a parasi tara. Acesta s-a dus, apoi, in Kazahstan pentru a se intalni cu presedintele Nursultan Nazarbaiev.

Bakiev a parasit Kirgizstanul impreuna cu cativa responsabili ai regimului de la Biskek.

Presedintele OSCE, ministrul de externe din Kazahstan, Kanat Saudabaiev, a declarat ca "joi, ca rezultat al eforturilor liderului din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev, ale presedintelui american Barack Obama si ale liderului rus Dmitri Medvedev, precum, si al medierii active din partea OSCE alaturi de ONU si UE, s-a ajuns la un acord cu guvernul kirghiz interimar si cu presedintele Bakiev, legat de plecarea sa din tara".

"Aceasta evolutie a situatiei este un pas important catre stabilizare si evitarea unui razboi civil in Kirgizstan. In interesul poporului kirghit, cerem tututor fortelor politice din tara sa asigure stabilitatea, ordinea publica si domnia legii, precum si sa se ocupe rapid de cele mai presante probleme sociale si economice"., a subliniat presedintele OSCE, potrivit unui comunicat al organizatiei.

Haos in Kirgistan: Presedintele, indepartat de la putere


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.