De 10 ani, de la aderarea la Consiliul Europei (CE), Moldova doar a mimat democratia, au declarat Vlad Cubreacov, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), si Dumitru Braghis, vicepresedintele factiunii parlamentare Alianta "Moldova Noastra" (AMN), citati de publicatia electronica "Moldova Azi". Afirmatiile celor doi politicieni au fost facute luni, in sedinta solemna a Parlamentului, consacrata implinirii a 10 ani de la aderarea Moldovei la Consiliul Europei, la care a participat si Terry Davis, secretarul general al CE.

La randul sau, Dumitru Diacov, liderul factiunii parlamentare a Partidului Democrat, a sugerat guvernarii sa renunte la politica de imitare a democratiei, promovata in ultimii ani doar pentru a se mentine la putere. "Cred ca ziua de astazi trebuie sa fie un nou inceput in istoria Republicii Moldova. In cei 10 ani de cand am aderat la CE putem spune ca am fost in cautare, acum insa stim care este drumul nostru de mai departe", a spus Diacov. El a indemnat toate fortele politice parlamentare sa conlucreze activ in numele viitorului tarii si a multumit CE pentru eforturile depuse in vederea implementarii democratiei in Moldova.

Vladimir Voronin este presedinte al Republicii Moldova incepand din anul 2001, anterior tara fiind condusa de Petru Lucinschi (1996-2001) si Mircea Snegur (1990-1996).

'Opozitia este marginalizata>>

Vlad Cubreacov a afirmat ca, desi in momentul aderarii Moldova si-a asumat mai multe angajamente, acestea nu au fost indeplinite nici pana acum. "Daca s-a incercat a face ceva, aceste incercari au fost mimate, facute pe jumatate sau realizate sub presiunea diferitelor structuri internationale. In consecinta, tara noastra a intrat intr-o criza economica, sociala si politica profunda", a declarat Cubreacov. El a amintit ca detinutii politici de la Tiraspol - Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc - nu au fost eliberati, institutia publica a audiovizualului "Teleradio-Moldova" continua sa fie controlata de putere, iar opozitia este marginalizata. "Pot afirma, in calitate de deputat al Parlamentului din anul 1994 si membru al Adunarii Parlamentare a CE din 1996, ca in cei 10 ani Moldova a mimat democratia si nu a atins valorile europene la care trebuia sa ajunga", a mai spus liderul PPCD.

Incalcarea drepturilor omului

Potrivit lui Dumitru Braghis, faptul ca Moldova inca se mai afla sub monitorizarea expertilor CE denota ca tara nu si-a indeplinit in totalitate angajamentele fata de aceasta structura. "Timp de 10 ani, CE a depus eforturi pentru implementarea democratiei, totusi, in Moldova, drepturile omului continua sa fie incalcate, mass-media nu sunt pe deplin libere, fortele politice de opozitie sunt ignorate", a precizat Dumitru Braghis. El a amintit ca, desi in 1995 Moldova s-a angajat sa desfasoare alegeri libere si corecte, acest principiu a fost incalcat. "Dupa 2001, oricare tip de alegeri petrecute in Moldova a intrat intr-un declin negativ, fapt care inca o data dovedeste ca conducerea Moldovei nu a onorat promisiunile facute CE si singura a contribuit la incalcarea acestora", a mai spus Braghis. El a acuzat conducerea tarii de imitarea democratiei, dar si-a exprimat speranta ca, in urmatorii 2-4 ani, CE va putea observa transformari pozitive la capitolul democratizarea tarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.