Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania va sustine punerea la dispozitie de resurse pentru statele care au intrat in UE in ultimii ani in vederea reducerii cu 25% a nivelului de saracie, acesta fiind unul dintre obiectivele strategiei Uniunii pentru urmatorii 10 ani.

Seful statului a aratat ca unul dintre subiectele cu miza foarte mare ce urmeaza a fi abordat la Consiliul European de primavara, este legat de noua strategie a Uniunii pentru urmatorii 10 ani, strategia UE 2020, care vine in continuarea strategiei de la Lisabona, relateaza NewsIn.

Basescu a aratat ca unul din obiectivele noii strategii ar fi cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani pana la cel putin 75%. "Un alt obiectiv, si aici in mod cert vor fi dezbateri foarte serioase, este legat de reducerea cu 25% a nivelului de saracie, ceea ce s-ar materializa prin iesirea din standardele de saracie a circa 20 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene in urmatorii 10 ani. Este un obiectiv extrem de dificil, foarte dificil de masurat politic si poate deveni o arma politica in oricare din tarile Uniunii Europene. In ceea ce ne priveste, vom sustine asumarea obiectivului, si in acelasi timp vom atentiona legat de nevoia de a se pune la dispozitia statelor care au intrat in Uniunea Europeana in ultimii ani, resurse ca un astfel de obiectiv sa poata deveni realitate. Sigur, daca ne referim la acest obiectiv, una din modalitatile de a sprijini diminuarea numarului de saraci este crearea de locuri de munca", a explicat seful statului, aratand ca un alt obiectiv al Uniunii Europene pentru urmatoarea perioada vizeaza crearea de noi locuri de munca.

Un alt obiectiv pe care seful statului a tinut sa-l puna in evidenta este ca in ce priveste populatia cu varste intre 30 si 34 de ani sa se ajunga la o medie de 40% cetateni ai Uniunii cu studii superioare. "Asta implica un efort financiar consistent al tuturor statelor membre, nu as vrea sa acreditez o cifra gresita dar in Romania procentajul este mult sub acest obiectiv al strategiei UE 2020. Probabil ca in noua lege a educatiei trebuie sa avem in vedere si acomodarea acestui obiectiv, care nu poate duce decat la cresterea competitivitatii prin calificarea mai buna a fortei de munca", a subliniat Traian Basescu.

Uniunea Europeana doreste si ca in urmatorii 10 ani cercetarea sa ajunga sa primeasca, in medie, in statle Uniunii, la 3% din PIB. Basescu a aratat ca Romania va sustine ca 1% din PIB pentru cercetare sa vina din partea statului, iar ceilalti 2% sa vina din sectorul privat.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Un alt obiectiv este implementarea obiectivelor "20,20,20" de la schimbari climetice: reducerea emisiilor de carbon cu 20% pana in 2020, cresterea eficientei energetice cu 20% pana in 20202, cresterea la cel putin 20% a ponderii energiei din surse regenerabile. La nivelul UE s-a incercat pentru conferinta de la Copenhaga acreditarea unei tinte mult mai ambitioase, adica reducerea sau cresterea cu 30% pe toate cele trei paliere. Romania nu va sustine abordarea unui astfel de obiectiv, "30,30,30", ci vom sustine ramanerea in obiectivele initiale ale UE si este lesne de inteles, suntem o tara care se dezvolta, si oricum obiectivul "20,20,20" este destul de dificil pentru Romania si constisitor", a mai precizat seful statului, joi, inainte de participarea la Consiliul European de primavara.

Citeste si:
George Buhnici atrage din nou atenția asupra sa. Declarațiile...
George Buhnici atrage din nou...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.