Raportul interimar al CE privind reforma justitiei din Romania arata ca perioada electorala a dus la amanarea dezbaterilor privind proiectele de coduri de procedura civila si penala, dar saluta bilantul DNA si progresele ANI si recomanda adoptarea rapida a respectivelor coduri.

Raportul de etapa dat publicitatii marti la Bruxelles in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) constata ca in reforma sistemului judiciar din Romania pot fi consemnate rezultate limitate. In ultimele sase luni, Romania nu a fost in masura sa mentina dinamismul reformei pe care il obtinuse pana la jumatatea anului 2009, relateaza NewsIn.

Ultima perioada electorala a dus la amanarea dezbaterilor parlamentare privind proiectele de coduri de procedura civila si penala, adoptarea acestora reprezentand urmatoarea etapa vitala in procesul de reforma. Mai mult, capacitatea sistemului judiciar a cunoscut alte presiuni ca urmare a pierderilor nete de personal si a protestelor din septembrie.

Procesele in cazurile de coruptie la nivel inalt din Romania sunt afectate in continuare de intarzieri procedurale, iar jurisprudenta in aceste procese a ramas inconsecventa si nedisuasiva, a constatat raportul interimar pe justitie.

Obiectivul specific al Romaniei ar trebui sa fie adoptarea rapida a Codurilor

Obiectivul specific al Romaniei ar trebui sa fie adoptarea rapida a codurilor de procedura civila si penala, a legislatiei de punere in aplicare si a studiilor de impact in vederea pregatirii aplicarii cu succes a tuturor codurilor noi, recomanda raportul Comisiei.

In acest sens, cooperarea stransa si constructiva intre diferitii actori politici si sistemul judiciar in vederea sustinerii reformelor necesare este indispensabila si ar trebui considerata ca un aspect de importanta nationala, subliniaza raportul executivului european. Comisia va sprijini in continuare Romania in acest demers si va prezenta urmatoarea evaluare detaliata a progreselor pana in vara acestui an.

DNA, laudata de UE

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat in ultimele sase luni sa isi mentina rezultatele bune, iar reconfirmarea in functie a procurorului general pentru un nou mandat a oferit posibilitatea de a valorifica realizarile primului mandat, mai explica raportul.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

De asemenea, progresele realizate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) au fost consolidate si extinse.

Raportul CE "nu poate taia" fondurile

Purtatorul de cuvant al CE, Mark Grey a subliniat ca MCV a dat rezultate in Romania si Bulgaria: "Prin MCV avem o discutie deschisa in cele doua tari privind reforma". Astfel, MCV a permis o stabilitate in lupta anticoruptie in Romania, ceea ce reprezinta o parte importanta a celui de al treilea benchmark (obiectiv de referinta). De asemenea, Gray a amintit de progresele inregistrate in Romania in ultimii trei ani, printre care infiintarea ANI si rezultatele sale.

Intrebat daca nerespectarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in raportul de etapa prezentat marti ar putea atrage sanctiuni financiare pentru Romania si Bulgaria, Gray a explicat ca nu exista o legatura directa intre Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si fondurile europene. Comisia Europeana considera, insa, ca guvernele roman si bulgar sunt constiente ca este in interesul lor sa aplice reformele, a subliniat Mark Gray.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Ministrul justitiei se apara

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat referitor la Raportul intermediar al CE ca principala semnificatie pozitiva este ca Romania a reusit sa pastreze cursul reformelor in justitie.

"Am reusit sa pastram drumul drept in pofida unui an 2009 complex din punct de vedere politic si economic. Consider acest lucru o realizare a tuturor actorilor implicati: Executiv, Legislativ si, mai ales, puterea judecatoreasca", a spus Predoiu, in cadrul unei declaratii de presa.

Potrivit ministrului Justitiei, un alt mesaj important desprins din raport este necesitatea sprijinirii modernizarii justitiei de catre toate fortele politice. Cu aceasta ocazie, Predoiu a reluat propunerea lansata de MJ in vara anului 2008 si reluata in ianuarie 2009 de a construi o agenda minimala comuna pentru justitie, la care sa subscrie toate partidele parlamentare.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Raport CE: Justitia romana, din nou criticata aspru de UE

Raportul in intregime il puteti consulta aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.