Asociatiile irlandeze de aparare a victimelor abuzurilor sexuale au cerut ieri demisia primatului Irlandei, cardinalul Sean Brady, dupa ce acesta a confirmat ca a participat la reuniuni in cursul carora victimele presupuselor abuzuri sexuale au semnat angajamente de tacere, relateaza AFP.

Cardinalul Brady a replicat ca participarea sa la astfel de reuniuni nu este un motiv de demisie. Biserica Catolica din Irlanda a confirmat intr-un comunicat ca acest cardinal, care era in perioada respectiva preot si secretar al arhiepiscopului de Kilmore, Francis McKiernan, a participat la reuniunile controversate in 1975.

Autoritatile ecleziastice il anchetau atunci pe Brendan Smyth, considerat responsabil pentru abuzuri sexuale comise asupra a sute de copii, in decursul a 40 de ani. El a murit in inchisoare dupa arestarea sa, in anii '90.

Sean Brady a participat la doua reuniuni cu presupuse victime, in cursul carora acestea au "semnat angajamente prin care promiteau sa respecte confidentialitatea strangerii de informatii", a confirmat Biserica, potrivit NewsIn.

Maeve Lewis, directoare a asociatiei pentru apararea victimelor One in Four, a apreciat ca Brady ar trebui sa demisioneze din functie: "Daca Brendan Smyth ar fi fost condamnat in anii '70, imi imaginez ca sute de copii ar fi fost scutiti de abuzuri sexuale". "Cardinalul Brady este seful Bisericii irlandeze. El trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru scandalurile de abuzuri sexuale care au izbucnit. Aceasta dezvaluire distruge toata credibilitatea cardinalul Brady, care trebuie sa demisioneze", a declarat ea pentru postul public de radio RTE.

Directorul Amnesty International Irlanda, Colm O'Gorman, el insusi victima a abuzurilor, a subliniat ca Brady ar fi trebuit sa semnaleze aceste infractiuni politiei. "Ceea ce este obscen este ca aceste victime ale lui Brendan Smyth au trebuit sa semneze angajamente de tacere", a subliniat O'Gorman.

Primatul Irlandei a subliniat pentru RTE ca a "participat efectiv la aceasta ancheta (din 1975 - n.red.), pentru a obtine justificari pentru a-l demite pe Smyth din functia de preot". El a explicat ca in perioada respectiva nu era "persoana potrivita" pentru a avertiza autoritatile.

"Nu a fost o disimulare. Am crezut acei oameni (presupusele victime - n.red.). I-am impartasit ce am auzit arhiepiscopului (McKiernan), care a actionat", a adaugat cardinalul Brady. "Sincer, nu cred ca acesta este un motiv de demisie", a adaugat cardinalul Brady.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.