Criticat in timpul Revolutiei Portocalii pentru ca era "candidatul Moscovei", Viktor Ianukovici, investit joi in functia de presedinte, a avut o spectaculoasa revenire in forta, castigand alegerile din Ucraina. El a devenit al patrulea presedinte al acestei tari de la declararea independentei, in 1991.

Acest politician cu inaltimea de aproape doi metri, cu gesturi hotarate, sustinut de estul si sudul rusofon si rusofil, a castigat scrutinul la o diferenta de 900.000 de voturi fata de rivala sa, Iulia Timosenko, ce nu isi recunoaste, insa, infrangerea, relateaza AFP, citat de NewsIn.

El si-a luat revansa dupa dureroasa infrangere suferita in 2004, cand Ianukovici, in acel moment aflat in fruntea guvernului si sustinut de Kremlin, parea sa se afle pe punctul de a accede la functia suprema.

Ascensiunea sa a fost insa stopata clar de valul de proteste fara precedent -Revolutia Portocalie - care a intampinat anuntul victoriei sale la scrutinul prezidential. Rezultatele votului au fost in final anulate pentru fraude si rivalul sau prooccidental Viktor Iuscenko a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor.

Dupa infrangerea dureroasa de atunci, Ianukovici parea condamnat, potrivit mai multor analisti, la "moarte politica", in pofida unei popularitati constante intr-o parte a tarii. Greselile echipei prooccidentale, prinsa intr-o lupta pentru putere adesea cu accente ce amintesc de operele lui Kafka, i-au deschis drumul pentru revenirea pe scena politica ucraineana. Pentru o vreme, el a redevenit premier dupa victoria Partidului Regiunilor, formatiunea pe care o conduce, la alegerile legislative din 2006.

In plus, la 59 de ani, el a stiut sa-si modernizeze imaginea, in special cu ajutorul consilierilor americani care, potrivit anumitor informatii, au contribuit, de asemenea, si la campania prezidentiala. Considerat drept autoritar, el a adoptat un limbaj mai civilizat, subliniind importanta valorilor democratice si, in acelasi timp, a inceput sa invete limba engleza. "Si-a schimbat nu doar infatisarea, dar si ideile", apreciaza Iuri Iakimenko, analist la Centrul de studii economice si politice Razumkov.

Apropiat de Moscova, care, in opinia sa, ramane un partener natural dupa secole de istorie comuna, Viktor Ianukovici nu s-a opus insa apropierii de Uniunea Europeana, o piata profitabila pentru oamenii de afaceri care sustin partidul sau.

Aflat in opozitie de la sfarsitul lui 2007, el s-a multumit cu o campanie prezidentiala stearsa, conform parerii generale, cu sloganuri fara culoare: "Ucraina pentru oameni" si "Voi asculta pe toata lumea". Viktor Ianukovici a folosit tactica sa obisnuita si anume "sa stea jos la malul raului asteptand sa-i treaca prin fata cadavrul inamicului sau", apreciaza Valeri Bebik, director al Asociatiei ucrainene de stiinte politice.

Nascut la 9 iulie 1950, orfan de mama de la doi ani, el a fost mecanic, inainte de a-si face studiile de inginer, la fara frecventa, si de a conduce o firma de transport. A fost condamnat in 1968 si 1970 pentru furt si vatamare corporala, pedepse anulate mai tarziu de justitie, dar care continua sa-l urmareasca in cariera politica.

Ucraina, neutra pe scena internationala

"Eu, Viktor Ianukovici, ales presedinte al Ucrainei prin vointa poporului (...), depun juramantul de loialitate fata de Ucraina", a declarat Ianukovici, cu mana dreapta pe Constitutie si pe una dintre cele mai vechi editii ucrainene ale Evangheliei, datand din secolul al XVI-lea. "Imi iau angajamentul sa apar prin toate actiunile mele suveranitatea si independenta Ucrainei", pecum si "drepturile si libertatile cetatenesti" si "consolidarea autoritatii Ucrainei in lume", a adaugat el.

In discursul sau de investitura, Ianukovici a declarat ca tara sa ar trebui sa fie un "stat european nealiniat", sugerand ca nu va incerca sa se alieze nici cu Rusia, nici cu Occidentul, puteri intre care Ucraina a oscilat adesea in trecut. "Provocarile cu care se confrunta comunitatea internationala impun unirea intr-un format mai larg (...). Suntem dispusi sa participam la acest proces in calitate de stat european nealiniat", a spus el.

Aceasta pozitie a lui Ianukovici, care este considerat favorabil Rusiei, contrasteaza cu cea a predecesorului sau, Viktor Iuscenko, ce pleda in favoarea aderarii Ucrainei la NATO. "Fiind un pod intre Est si Vest, in acelasi timp o parte integranta a Europei si a fostei URSS, Ucraina va alege o politica externa" care ii va permite sa beneficieze "de relatii de la egal la egal si profitabile reciproc cu Federatia rusa, Uniunea Europeana si Statele Unite", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.