Secretarul de stat american Hillary Clinton a invitat Rusia sa coopereze mai strans cu NATO, subliniind ca Alianta nu reprezinta o amenintare pentru Moscova, cu care are mai multe obiective de aparare comuna, relateaza AFP.
"In conditiile in care Rusia se confrunta cu provocari pentru securitatea sa, NATO nu se numara printre ele", a insistat sefa diplomatiei americane intr-un discurs privind evolutia NATO in secolul al XXI-lea.

"Vrem o relatie intre NATO si Rusia care sa fie de cooperare si sa produca rezultatele concrete si sa apropie si mai mult", a mai spus ea, in conditiile in care Kremlinul a dat publicitatii la inceputul lunii februarie o noua doctrina militara, care plaseaza NATO in fruntea amenintarilor la adresa securitatii Rusiei, explica NewsIn.

Ea a apreciat ca propunerile ruse de a incheia un nou Tratat european de securitate si un nou Tratat NATO-Rusia reprezinta "idei constructive", dar a repetat faptul ca Washingtonul se opune unor noi tratate.

Potrivit ei, structurile existente deja, precum OSCE si Consiliul NATO-Rusia (NRC) sunt satisfacatoare. "Vrem sa ne folosim de NRC pentru a avea discutii directe privind subiectele de dezacord", a declarat Clinton pentru presa. "Ne vomr servi (de NRC) pentru a contestat afirmatia noii doctrine militare a Rusiei, potrivit careia extinderea NATO si actiunile sale internationale reprezinta un pericol militar pentru Rusia", a mai spus ea.

Aceasta doctrina critica apropierea de frontierele ruse a "infrastructurii militare a tarilor membre NATO, in special prin extinderea blocului".

Si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat la Washington, a aparat scopurile Aliantei. "Nu cred ca aceasta doctrina, aceasta declaratie corespunde realitatii", a spus Rasmussen. "NATO nu este un inamic al Rusiei, NATO nu are nici cea mai mica intentie de a ataca Rusia", a spus Rasmussen.

Potrivit secretarului de stat, Alianta si Moscova ar trebui sa se foloseasca de NCR pentru a consolida apararea reciproca.

Rusia si NATO "se confrunta cu aceeasi amenintare a extremistilor si traficantilor de droguri din Afganistan", a adaugat ea, facand apel si pentru "schimburi regulate de informatii" privind doctrinele si exercitiile militare prevazute.

Clinton a aparat instaurarea de "masuri specifice", care permit fiecaruia sa "autorizeze (cealalta parte - n.red.) sa asiste la exercitiile sale militare si sa viziteze instalatiile militare noi si imbunatatite".

In ceea ce priveste extinderea Aliantei, sefa diplomatiei americane a fost clara, cu riscul de a nemultumi din nou rusii: "Am fost satisfacuti sa vedem Alianta primind Albania si Croatia anul trecut. Si nu pot exista indoieli ca NATO va continua sa tina usa deschisa pentru noi membri".

Intrebata daca este de parere ca Rusia ar putea adera la un moment dat la blocul militar, Clinton a spus ca isi "poate imagina" acest lucru. "Dar nu sunt sigura ca rusii isi pot imagina", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.