La mai mult de o saptamana de la atentatele din Londra, Politia britanica isi concentreaza atentia asupra unei noi ipoteze, potrivit careia cei patru suspecti au fost pacaliti sa detoneze bombele, relateaza publicatia "The Sunday Telegraph".

Mai multe indicii obtinute in timpul anchetei contrazic varianta unor kamikaze, care s-a vehiculat pe parcursul mai multor zile. "Nu avem dovezi clare ca barbatii erau atentatori sinucigasi", a declarat un purtator de cuvant al Scotland Yard, adaugand ca "este posibil ca ei sa nu fi intentionat sa moara". Intre timp, politia a dat publicitatii o imagine surprinsa de camerele de supraveghere din Gara Luton, care ii infatiseaza pe cei patru suspecti pregatindu-se pentru misiunea mortala. Numele acestora au fost confirmate oficial, pentru prima data, sambata.

Potrivit publicatiei citate, una dintre ipotezele examinate de politie este aceea ca atacatorii au fost pacaliti de un "conducator" care le-a spus ca au timp sa fuga, insa, de fapt, dispozitivele erau setate sa explodeze imediat. "Liderii lor s-ar fi putut gandi ca nu isi pot asuma riscul ca acestia sa fie capturati si sa le spuna totul interogatorilor", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, sub protectia anonimatului.

Aceasta teorie este intarita de faptul ca toti cei patru barbati si-au platit tichetele de parcare inainte sa ia trenul din Gara Luton, cu destinatia Londra si, de asemenea, si-au cumparat bilete pentru intoarcere. Mai mult, suspectii au transportat explozibilii in rucsacuri, si nu lipiti pe corp, asa cum obisnuiesc sa faca atentatorii sinucigasi. In plus, nici unul dintre ei nu a fost auzit strigand "Allah Akbar!" (Allah este mare!) inainte sa detoneze bomba, practica obisnuita printre teroristii din Orientul Mijlociu.

Ancheta continua pe toate fronturile

"Este posibil ca ei sa fi fost fraieriti, crezand ca va fi o intarziere, insa ceea ce stim este ca au transportat bombele in metrouri si in autobuz si le-au detonat, curmandu-si propriile vieti si pe ale unor oameni nevinovati", a afirmat un ofiter cu rang inalt. "Nu excludem, insa, nici o posibilitate, pana cand nu vom avea dovezi certe pentru o varianta sau alta", a adaugat el. Initial, politia a considerat ca este vorba despre atacuri sinucigase, in special pentru ca toti cei patru suspecti au murit. Faptul ca anchetatorii nu au descoperit nici un cronometru si ca unul dintre atentatori a fost decapitat - un rezultat obisnuit in astfel de cazuri - sprijina aceasta teorie.

"Ancheta continua pe mai multe fronturi si suntem recunoscatori pentru contributia publicului, ca raspuns la apelurile noastre", a declarat Peter Clarke, seful diviziei antiteroriste a Scotland Yard. "Totusi, trebuie sa aflam mai multe despre acesti barbati si miscarile lor, atat cele din dimineata exploziilor, cat si din zilele si saptamanile precedente", a adaugat el.

Teroristii au plecat impreuna spre Londra

De altfel, acesta este motivul pentru care politia a eliberat fotografia din Gara Luton, care ii infatiseaza pe cei patru atentatori in timp ce plecau spre capitala. Fotografia, de o calitate foarte slaba, ii arata stand in picioare. Fiecare avea cate un rucsac in spate, iar doi dintre ei purtau o sapca pe cap. Scotland Yard a precizat, intr-un comunicat, ca imaginea a fost surprinsa la ora locala 7.20 (9.20, ora Romaniei) de camerele de supraveghere din Gara Luton - periferie aflata la 40 de kilometri nord de Londra - unde cei patru s-au intalnit in dimineata comiterii atacurilor.

De acolo, suspectii au luat trenul catre Londra si au sosit in Gara King’s Cross, unde au fost filmati din nou de camerele de supraveghere, in jurul orei locale 8.30. Douazeci de minute mai tarziu, trei dintre teroristi si-au declansat incarcaturile explozive intr-un interval de 50 de secunde, in trei zone ale retelei de metrou din centrul Londrei. Bomba transportata de cel mai tanar dintre ei, Hasib Hussain, a explodat o ora mai tarziu, intr-un autobuz, la Tavistock Square.

Numele suspectilor, confirmate oficial

Sambata, au fost confirmate oficial, pentru prima oara, numele celor patru suspecti: Muhammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Mir Hussain (18 ani) si Germaine Lindsay (19 ani). Hussain este considerat responsabil pentru explozia din autobuz, soldata cu moartea a 13 persoane, in timp ce atacul de la Edgware Road, care a ucis sase oameni, i-a fost atribuit lui Khan. Tanweer este banuit ca a provocat deflagratia de la Aldgate, soldata cu sase victime, iar Lindsay este considerat responsabil pentru moartea a 26 de persoane, in timpul exploziei de la Russel Square.

Peter Clarke, seful diviziei antiteroriste a Scotland Yard, a facut, din nou, sambata, un apel la martori oculari, in speranta ca va obtine noi informatii. El a precizat ca vrea sa stie daca exista persoane care i-au vazut pe cei patru calatorind impreuna intre Luton si King’s Cross, in dimineata zilei de 7 iulie. De asemenea, este interesat de marturia unor persoane care i-au vazut pe suspecti impreuna in zilele precedente atacurilor si apreciaza, in general, orice fel de informatie despre oricare dintre cei patru indivizi. Politia doreste in special sa reconstituie ultima ora din viata lui Hasib Hussain, cel mai tanar dintre teroristi, si sa-si explice de ce bomba sa a explodat cu o ora intarziere fata de celelalte si de ce intr-un autobuz.

Pe de alta parte, Scotland Yard a perchezitionat, sambata, o noua casa din Leeds, oras din nordul Angliei, unde, incepand de marti, politia a efectuat numeroase razii. Cladirea cercetata sambata este situata la cateva strazi departare de domiciliul lui Shehzad Tanweer.

Nici o veste de la familia Mihaelei Otto

"Nu stim daca Mihaela Otto a fost inmormantata sau nu", a declarat un oficial al Ambasadei Romaniei din Londra, cu privire la singura victima cu cetatenie romana a atentatelor de la Londra. Nu s-a pus vreun moment problema aducerii in tara a ramasitelor pamantesti, intrucat familia ei este stabilita de mult timp acolo. "Noi ne-am oferit tot sprijinul, insa nu am insistat cu telefoane, pentru a lasa familia sa se reculeaga", a declarat sursa citata.

Intr-un reportaj publicat de "Sunday Herald", Dania Gorodi, sora Mihaelei, a spus ca, dupa aducerea acasa a trupului neinsufletit va urma un priveghi de doua zile, iar apoi inhumarea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.