Asasinarea lui Gheorghi Markov, emigrant bulgar si scriitor disident, otravit la Londra in 1978, ar putea fi elucidata in curand, dupa ce ofiterii Scotland Yard au examinat dosare secrete in Bulgaria.

Agentii contraterorism au petrecut doua saptamani la Sofia, cautand prin arhiva din perioada comunista, informeaza Sofia News Agency, conform NewsIn.

Ei s-au redus recent la Sofia pentru a discuta despre noi dovezi cu ofiterii bulgari, aparand speranta ca ar putea fi formulate acuzatii in acest dosar, unul dintre misterele Razboiului Rece.

"Mai avem multe de facut, dar beneficiem de cooperarea Bulgariei si speram sa inregistram progrese in curand", a spus un oficial din Scotland Yard. Deja, dosarele sugereaza ca asasinatul a fost ordonat pentru 50.000 de lire sterline.

Georgi Markov a fost ucis cu o umbrela al catrei varf fusese muiat in otrava. Potrivit dosarelor serviciilor secrete bulgare, italianul Dane Francesco Gullino, nume de cod Piccadilly, a fost agentul care l-a asasinat pe Markov, cu nume de cod "Wanderer". Distrugerea documentelor si obstructionarea din partea oficialilor au ingreunat lucrurile, dar, intr-o carte publicata in septembrie, Hristo Hristov, un jurnalist bulgar de investigatii, a prezentat rezultatele cautarii prin 97 de dosare, obtinute dupa trei ani de lupta in justitie.

Ele prezinta detalii ale platilor pentru Piccadilly si legaturile apropiate dintre serviciile secrete bulgare si KGB in acest asasinat. Dosarele arata ca serviciile secrete bulgare au alertat colegii din KGB in legatura cu emisiunile realizate de Markov.

Heristov a prezentat de asemenea dovezi ale cooperarii dintre cele doua servicii in legatura cu folosirea otravii in asasinat. Doua delegatii bulgare la nivel inalt au vizitat KGB cu cateva luni inainte de asasinat. Acolo s-a discutat despre operatiunile comune impotriva "emigrantilior ostili". Dupa crima, Bulgaria le-a dat medalii oficialilor KGB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.